Startsida / Inlägg

Kan Merkel+SPD bli Löfven+Reinfeldt?

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Hur känns tanken på att Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt skulle regera ihop efter nästa val?

I Tyskland är en sådan koalition helt naturlig och odramatisk.

Om de svenska småpartierna nästa år tappar lika mycket som i gårdagens tyska val kan det bli en nödvändighet även i Sverige.

Dagen efter valet rullar spåvagnarna som vanligt genom Berlins gator. Jag ser skolgrupper som köar utanför stadens museer och folk som släpar sig till jobbet som vilken måndag som helst.

Av gårdagens val märks egentligen ingenting.

Alla tidningar hyllar Angela Merkel för sin storseger men konstaterar att det nu vidtar några veckor av tuffa förhandlingar innan hon har snickrat ihop en ny regering.

För även om Merkel fick ett hejdundrande förtroende från tyskarna så sitter hon på ett sätt i en sämre sits än före valet. Hon måste hitta en ny koalitionspartner eftersom fridemokraterna, FDP, åkte ur den tyska riksdagen.

I praktiken finns det bara en möjlighet.

Merkel måste regera tillsammans med sin huvudmotståndare i valet, socialdemokratiska SPD.

Något som i de flesta västerländska demokratier vore en omöjlighet om det inte handlar om ett nationellt krisläge av extrema mått.

Men de flesta tyskar har inget alls emot en så kallad stor koalition. Tvärtom är det många som tycker det är bra. Merkel och SPD ihop innebär att det blir en mycket stark och beslutsmässig regering som inte kan gå för långt åt höger eller vänster.

Ordning och reda. Konsensus. Precis som tyskarna vill ha det.

De testade en stor koalition senast åren 2005-2009 och den enda som egentligen förlorade på det var SPD som fick ta ansvar för Merkels politik utan att egentligen ha så mycket inflytande.

Den här gången får nog Merkel räkna med att SPD ställer hårdare krav för att medverka.

På en presskonferens i CDU:s partihögkvarter i Berlin avslöjade Merkel att de första kontakterna redan tagits med andra partier.

– SPD bad att få avvakta tills efter fredag då de ska ha en partidag vilket jag finner helt naturligt, sa Merkel.

Hon vägrade samtidigt att ge någon som helst tidtabell för hur lång tid förhandlingarna kan ta.

– Avgörande är att Tyskland får en stark och stabil regering. Det är vad tyskarna förväntar sig. Vi har fått folkets förtroende och tänker handha det på ett ansvarsfullt sätt.

Hon utesluter i det närmaste att regera själv som en minoritetsregering.
Teoretiskt skulle hon kunna slänga ut en trevare till miljöpartiet De Gröna. Tillsammans skulle de också få en stabil majoritet. Problemet är att de gröna gick till val på stora skattehöjningar, något Merkel helt avvisar.

På presskonferensen bär Merkel en mörkgrön kavaj vilket får någon att undra om det är en inbjudande signal till De Gröna.

Merkel skrattar och säger att hon ville välja något diskret efter gårdagens rosa kavaj. Hon avslöjar också att hon tog en timmes sovmorgon dagen efter valet.

En tydlig trend i valet var att småpartierna förlorade. FDP åkte ut. Både Vänstern och De Gröna backade rejält. Nya eurofientliga AfD missade femprocentsspärren med några tiondels procent.

Även i Sverige är opinionsläget bekymmersamt för småpartier som kd, vänstern och centerpartiet. Samtliga riskerar att åka ut samtidigt som varken socialdemokraterna eller moderaterna får någon egen majoritet.
Plötsligt kan koalitioner och lösningar som tidigare varit otänkbara bli nödvändiga. Kanske till och med en svensk stor koalition mellan Löfven och Reinfeldt?

Sverige köper fler varor från Tyskland än något annat land men om vi är beredda att köpa en sådan tysk politisk lösning är en annan sak.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning, Elin Wieslander och Jonna Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB