Startsida / Inlägg

Skamligt att EU inte gör mer för Syriens flyktingar

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Ännu har president Obama inte attackerat Syrien.

Men hotet om det har redan bidragit till att den humanitära krisen i Syrien slagit ytterligare ett tragiskt rekord.

Två miljoner syrier befinner sig nu på flykt utanför landet.

Beskedet från UNHCR, FN:s flyktingorgan kommer samma dag som Sverige beslutat att ge alla syrier som kommer hit permanent uppehållstillstånd.

För trots Sveriges generösa inställning är det värt att komma ihåg att den absoluta merparten av flyktingarna fortfarande tas emot av grannländerna.
716 000 flyktingar befinner sig i Libanon. 515 000 i Jordanien. 460 000 i Turkiet. 168 000 i Irak och 110 000 i Egypten.

Situationen har försämrats drastiskt på bara ett år. Vid den här tiden förra året hade ”bara” 230 000 syrier flytt sitt hemland.

Det säger en del om hur dramatiskt inbördeskriget utvecklats de senaste tolv månaderna.

Av de två miljonerna är över en miljon barn under 17 år.

Efter gastattacken i en Damaskusförort för två veckor sedan och president Obamas hot om en militär operation mot Syrien har flyktingströmmen accelererat. Syrier kunde precis som alla andra via sina tv-apparater följa USA angrepp på Irak 2003 och den enorma förödelse det skapade. Många är rädda för att hamna i ett amerikanskt regn av kryssningsmissiler och väljer att fly till något av grannländerna. Åtminstone tillfälligt.

5 000 syrier flyr landet varje dag.

Särskilt stor är flyktingströmmen till Libanon som hävdar att man snart inte klarar av mer.

Omvärlden verkar tämligen likgiltig inför vad UNHCR hävdar är 2000-talets värsta flyktingkatastrof. FN har svårt att få in tillräckligt med pengar för att få ihop madrasser, filtar, tält och mat till alla flyktingar.

Ännu sämre är Europa på att ta emot syriska flyktingar. I praktiken finns det en mur runt kontinenten som håller dem borta.

Tyskland erbjöd sig häromdagen att ta emot 5 000 syrier. Och så Sverige. I övrigt så är EU-länderna skamligt tysta.

Rimligt i det här läget vore att EU tog ett gemensamt beslut om att ta emot en viss kvot flyktingar och sedan fördela dem över samtliga medlemsländer.
Får man tro Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström är oddsen usla för att det ska ske.

– Jag tror inte att övriga EU-länder följer efter på kort sikt, säger hon till TT. Men vi kommer att uppmana andra att göra som Sverige.

Flyktingmottagandet fortsätter att vara en av EU:s skamfläckar.

Till den syriska tragedin kommer 4,5 miljoner människor som är flyktingar inom sitt eget land. Om de rör sig mot grannländerna blir det kaos.