Startsida / Inlägg

Helmut Kohls hämnd på Merkel

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

En gång var förre förbundskanslern Helmuth Kohl mentor för Angela Merkel.

Sen stack hon honom i ryggen.

Nu inför valdagen så ger han igen.

Det väckte viss uppståndelse när den förre landsfadern för några dagar sedan tog emot ledaren för det liberaldemokratiska partiet Rainer Brüderle.
Kohl tog emot dem i sitt hem och det hela förevigades av en fotograf från Bild Zeitung. Med andra ord visste hela Tyskland om besöket nästa dag.

Det ledde till spekulationer om att Kohl genom att välkomna FDP-ledaren i sitt hem ville uppmana tyskarna att använda sin andra röst för att taktikrösta på liberaldemokraterna som löper stor risk att ramla ur den tyska riksdagen. Gör de det förlorar Merkel sin koalitionspartner. Då återstår förmodligen bara att regera ihop med socialdemokraterna.

Merkel har tydligt deklarerat att CDU inte har råd att ge bort några röster till FDP. Hon uppmanar ständigt sina anhängare att låta bli att taktikrösta eftersom Merkel annars riskerar att framstå som en förlorare.

Så för henne var Helmut Kohls möte med FDP-ledarna rena förräderiet från den person som gjorde hennes politiska kometkarriär möjlig.

Det var Kohl som efter ett personligt möte hösten 1990 med den då helt okända fysikern från gamla DDR bestämde sig för att ta henne under sina vingar. Kohl kallade Merkel ”das mädschen”, flickan. Han behövde en kvinna från öst i sin regering och valde Merkel.

Inte ens i sin vildaste fantasi kunde ha föreställa sig att hon skulle bli ett hot mot honom.

Men några år senare var det ändå hon som gav honom dödsstöten som förbundskansler. Kohl var inblandad i en bidragsskandal som växte och växte och skadade partiet. Med perfekt tajming skrev Merkel ett öppet brev till honom där hon uppmanade honom att sluta som partiledare för CDU.

Efterträdare såsmåningom blev efter många turer; Angela Merkel.

Därför är det många här i Tyskland som tolkat FDP-ledarens besök hemma hos Kohl som ett sätt för den förre kanslern att ge igen. Men några dagar efter mötet gick Kohl ut med ett skriftlig dementi där han uppmanade alla kristdemokrater att avge båda sina röster till CDU.

Eftersom Kohl är svårt sjuk är det inte lätt att veta vad han egentligen syftade till med sin gest.

Man kan också tänka sig möjligheten att FDP kuppade igenom visiten för att få lite extra draghjälp i valet.

Resultatet är i vilket fall att taktikröstning är ett av de främsta samtalsämnena inför valdagen. Man kan vara rätt säker på att FDP får en och annan gratisröst.

Om det sedan räcker för att rädda kvar Merkels koalition får vi veta tidigast på söndag kväll när vallokalerna stängt klockan 18.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB