Startsida / Inlägg

Det hemligstämplade kriget

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

President Obama hävdar att drönarattackerna på senare tid blivit allt mer precisa med allt färre civila offer.

Hans påstående motsägs av Amnestys nya rapport från Pakistan där man pekar ut USA som skyldigt till att 18 daglönare och en äldre kvinna dödats.

Grundproblem nummer ett är att drönarkriget i princip är ett hemligstämplat krig. USA avslöjar nästan ingenting om attackerna eller motiven bakom. Därför är det nästan omöjligt att avgöra vilka attacker som kan vara lagliga och vilka som är att betrakta som utomrättsliga avrättningar.

Grundproblem nummer två med många av drönarattackerna i Pakistans gränsprovinser är att de sker i områden som är mer eller mindre helt stängda för utländska journalister och hjälporganisationer.

Inga bilder finns på offren eller förödelsen. Inga vittnen som berättar.
USA:s militär kan – vid de få fall de kommenterar attackerna – påstå i stort sett vad som helst. Vem ska kunna kontrollera det?

Därför är det välkommet att Amnesty nu kommer med en rapport som i detalj borrar ner sig i 45 attacker mellan januari 2012 och augusti 2013 i Norra Waziristan i Pakistan.

Det ger en helt annan bild än den amerikanska av ett kliniskt krig där i stort sett bara ledande terrorister dödas.

Amnesty har intervjuat ett stort antal bybor och vitten till attacker. Deras berättelser motsäger president Obamas försäkringar att de obemannade flygplanen bara attackerar militära mål eller ledare inom al-Qaida.

Varför i så fall döda 18 arbetare i ett tält?. Bland dem en 14-årig pojke.
På vilket sätt utgör 68-åriga Mamana Bibi ett militärt hot medan hon plockar grönsaker på ett fält tillsammans med sina barnbarn?

Frågor som inte får något svar eftersom USA inte berättar och väldigt sällan erkänner några misstag.

Rapporten ruckar också på bilden av drönarkriget som det kliniska kriget. Intervjuer med bybor pekar på hur drönarna stressar sönder hela samhällen. Befolkningen ser dem hela tiden flyga runt på relativt låg höjd. Dag som natt.Deras surrande ljud är alltid närvarande. Rädslan för att det plötsligt ska smälla finns där hela tiden.

– Drönarna är som dödens änglar, säger butiksägaren Nazeer Gul i byn Miram Shah. Bara de vet när och var de ska attackera.

Försäljningen av sömntabletter och antidepressiva mediciner har ökat, uppger byn apotekare.

Häromdagen kom en FN-rapport som hävdade att av de drygt 2 000 personer som dödats av drönarattacker i Pakistan sedan 2004 är minst 400 civila. 20 procent är en rätt hög felprocent.

De obemannade farkosterna styrs från militära datacentraler runtom i världen. En del av dem ligger i USA där en operatör kan fjärravlossa ett vapen från en drönare i Pakistan.

Innan han blev president var Obama en högljudd kritiker av drönarattackerna. Som president har han stått för en kraftig ökning. Även om attackerna i Norra Waziristan minskat kraftigt den senaste månaderna.

Kritiken från lokalbefolkningen i Pakistan, Jemen och andra drabbade länder har växt. Anhöriga till civila som dödats kräver att ansvariga ställs till svars.

Det är mindre troligt eftersom alla attacker godkänns av antingen president Obama eller CIA-chefen personligen.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Elin Wieslander och Elvira Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB