Startsida / Inlägg

Hur en försoningsgest blev en hård örfil

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Att släppa 26 palestinska fångar som dödat israeler ser på ytan ut som en försonande gest från Israel.

Men det Israel ger med ena handen tar man omedelbart tillbaka med den andra.

Frisläppandet kan bli en dyrköpt humanitär seger för palestinierna och saboterar de pågående fredssamtalen i USA.

I stort sett samtidigt som fångarna kördes i täckta minibussar till en gränsövergång på Västbaken offentliggjorde Israel att man bygger ytterligare 1 500 bosättningar på palestinsk mark i östra Jerusalem.

Den del av staden som palestinierna hoppas ska bli deras huvudstad efter ett fredsavtal med Israel. Bosättningarna är ett sätt för Israel att försvåra det.
Fortsatt byggande av judiska bostäder på mark som ska bli en självständig palestinsk stat är ett av de största hindren för att freden ska bli verklighet.

Just nu pågår under stort hemlighetsmakeri de första riktiga fredsförhandlingarna på många år mellan Israel och palestinierna. Samtal som kommit igång på president Obamas initiativ.

Ett palestinskt krav för att ställa upp på samtalen var att Israel skulle släppa ett större antal palestinska fångar. Israel gick med på det men i sedvanlig ordning följe en hård örfil på den givmilda gesten.

Redan när de första 26 fångarna släpptes i augusti följde Israel direkt upp med beskedet att bygga 2 000 nya bosättarhem, de flesta i östra Jerusalem.
Palestinier som suttit över 20 år i fängelse får sin frihet men priset är högsta tänkbara för planerna på ett självständigt Palestina. Västbanken blir mer och mer som en schweizerost, full av hål. Ju fler bosättningar desto svårare att få till en stat där palestinierna verkligen är i full kontroll och där invånarna kan resa fritt utan att tvingas vänta i timmar vid israeliska checkpoints.

Israels handlade styrs av två faktorer.

* Frigivningar av palestinska fångar är mycket kontroversiella i Israel. Premiärminister Netanyahu riskerar att få betala ett politiskt pris. Nya bosättningar är ett sätt att blidka de som brukar bli mest arga.

* Israel vill inte att palestinierna ska tolka frigivningarna som ett tecken på svaghet. Genom att koppla ihop dem med nya bosättningar gör man det tydligt att även palestinierna tvingas betala.

De israeliska och palestinska delegationerna träffas regelbundet på en plats utanför Washington. På amerikansk begäran råder total nyhetstystnad. Inga presskonferenser hålls. Ingen av parterna gör några uttalanden. Allt för att inte retoriken ska störa eller förstöra förhandlingarna.

Hittills har inte mycket läckt ut via inofficiella kanaler heller. Men en hög palestinier säger till nyhetsbyrån AP säger att ”inga konkreta framsteg sker”.
– Israels nuvarande förhandlingsposition är det värsta på över 20 år, säger Yasser Abed Rabbo, PLO:s generalsekreterare.

Så även om de palestinska fångarna och deras familjer firade mer fyrverkerier och kramkalas så ser det inte särskilt ljust ut för freden.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Filip Elofsson och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB