Startsida / Inlägg

Israel fruktar att väst går i ”Irans fälla”

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Förväntningarna var stora inför de första ”nya” förhandlingarna i Geneve om Irans kärnenergiprogram.

Efteråt läckte ingenting ut om vari Irans nya och mer medgörliga linje består men för en gång skull var det positiva tongångar från Vita huset. Vilket skapat en spricka med USA:s främsta allierade i Mellanöstern.

Israel delar definitivt inte västvärldens optimistiska linje. Men de har för stunden dämpat sitt tal om en militär attack mot Iran ifall de inte upphör med sin anrikning av uran.

Den nya mer medgörliga iranska linjen under president Rouhani gör det svårare för Israel att i nuläget utåt motivera ett anfall.

Istället poängterar höga företrädare för Israel som jag träffat att landet i första hand vill ha en fredlig uppgörelse med Teheran. Samtidigt slår man fast att Iran har en begränsad tid på sig att visa att man verkligen är beredd att vidta åtgärder som gör att omvärlden känner sig trygg med att landet inte försöker skaffa sig kärnvapen.

Med andra ord; visar inte Iran konkret inom några månader att de verkligen skrinlagt planerna på kärnvapen så är Israel berett att skramla med bombplanen igen.

Vad jag framförallt slogs av i mina samtal är en ny oro i Israel. En oro för att västvärlden ska gå i vad israelerna kallar ”Irans fälla”.

Man frukar att USA och framförallt de europeiska länder som deltar i förhandlingarna är så måna om att nå en uppgörelse på fredlig väg att man kommer att nöja sig med halvdana garantier för att Iran lagt kärnvapenplanerna på hyllan.

Den israeliska regeringen är övertygad om att Iran inte alls ändrat sig. Att den nya mjuka linjen bara är ett spel för att vinna tid medan man i hemlighet fortsätter försöken att skaffa sig kärnvapenkapacitet.

Som en av mina källor uttryckte det:

– Alla i Israel, inklusive partierna som står till vänster, är övertygade om att Irans nya linje är en bluff.

För Israel är Iran numer den allt överskuggande säkerhetsfrågan. Betydligt hetare än fredsförhandlingarna med palestinierna eller läget i Syrien.
Även om inget är känt om vilka förslag till lösning som Iran la fram i Geneve så slog Vita huset an en positiv ton. Talesmannen Jay Carney sa att Iran visat ”en nivå av seriositet och substans som vi inte sett förr”.

En detalj som läckte ut var att Irans chefsförhandlare för första gången höll sin timlånga dragning på engelska. Ett sätt att visa god vilja.

Efter tvådagarsmötets slut utfärdades en gemensam kommunike mellan Iran och EU:s utrikesminister Cathrine Ashton som var ordförande för den internationella förhandlingsdelegationen. Det har aldrig hänt förr.

Förhandlingarna mellan Iran och övriga länder (Storbritannien, Kina, Frankrike, Ryssland, USA och Tyskland) har pågått sedan 2006 utan att nästan någonting uppnåtts. Nu har Iran utlovat en process i tre steg som inom ett år ska ge hållbara garantier för att Iran inte tänker tillverka kärnvapen.

Men man har samtidigt sagt att Iran aldrig tänker ge upp rätten att anrika uran eller skicka sitt redan anrikade uran utomlands för lagring.

Hur den ekvationen ska gå ihop blir en stor utmaning. Israels krav är att Iran ska upphöra helt med anrikningen.

En intressant sak att notera efter Geneve-mötet var att ryssarna inte alls var lika positiva.

– Det finns ingen anledning att börja applådera, sa deras chefsförhandlare. Saker och ting kunde ha avlöpt bättre.

Parterna träffas igen i Geneve den 7-8 november.

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB