Startsida / Inlägg

Köp ett EU-medborgarskap

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Malta är ett av de länder som gör sitt bästa för att hindra flyktingar från Afrika och Mellanöstern att nå ön.

Men för den som kan betala är det fritt fram att få medborgarskap.
Det är skillnad på folk och folk.

Genom att punga ut med 650 000 euro, ungefär sex miljoner kronor kan vem som helst bli medborgare i Malta och därmed få fri tillgång till EU:s samtliga 28 medlemsländer.

Om man vill köpa till ett medborgarskap till hustrun eller en förälder så kostar det upp till en halv miljon extra.

Den nya lagen som klubbades tidigare i veckan har kommit till för att Malta behöver få in mer pengar och fler investeringar. Om man lyckas locka hundra människor att köpa medlemskap får Malta in drygt 600 miljoner kronor. Till det kommer eventuella investeringar de gör och de jobb detta skapar.

Den ursprungliga tanken var att hemlighålla namnen på alla som köpte medlemskap. Men i sista stund ändrades lagen. Nu ska Malta publicera namn på alla som köper medborgarskap. Kritikerna fruktade att om folk fick vara anonyma kunde brottslingar och terrorister utnyttja möjligheten att köpa medlemskap.

Medan den som betalar får rena gräddfilen in i EU är läget helt annorlunda för de många människor som söker sig till Europa som politiska eller ekonomiska flyktingar. För dem är dörren i princip tvärstängd.

De som vågar chansa kan ta någon av de rangliga fartyg som tar flyktingar mot betalning till Malta, ön Lampedusa i Italien eller till Grekland. Det var ett sådant fartyg som för någon månad sedan kapsejsade och 311 flyktingar drunknade.

Åtminstone en del av båtflyktingarna uppfyller kraven för att få politisk asyl. Men många av dem får aldrig chansen att ens ansöka eftersom de dör på vägen.

Då är detta ändå inte de fattigaste av de fattiga. De har tvingats samla ihop mellan 30 000 och 100 000 kronor för att få en biljet ombord på någon av de riskfyllda farkosterna.

Många har vittnat om hur patrullbåtar från Malta, Italien och Grekland försöker mota tillbaka flyktingbåtarna. När båtar hamnar i sjönöd är det vanligt att Italien och Malta bollar ansvaret mellan sig för att slippa ta emot flyktingarna. De som väl lyckas ta sig till något av de läger där flyktingarna samlas upp får vänta länge på att få sin sak prövad. Många nekas asyl och skickas tillbaka.

Den som betalar slipper alla risker och hinder. Dessutom får man samma rättigheter som andra malteser. Medborgarskapet kan inte återkallas.
Malta är inte ensamt om att erbjuda en gräddfil in i EU. Österrike ger medborgarskap till storinvesterare. Belgien och Portugal erbjuder uppehållstillstånd till samma grupp.

Enligt nyhetsbyrån TT har frågan om hur EU-länderna delar ut medborgarskap varit uppe i EU-domstolen. Beskedet från domstolen är att det är upp till varje medlemsland.

Ett tips till Anders Borg kanske om det börjar bli tomt i Sveriges kassakista?

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Alex Rodriguez och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB