Startsida / Inlägg

Farlig högerallians med svenskt inslag

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Planen är att förstöra EU inifrån. Med skattepengar.

Extremhögerns nya allians över nationsgränserna kan bli en farlig maktfaktor.

En allians där Sverigedemokraterna kan ingå.

Scenen i Bryssel igår var rätt osannolik. Där stod franska Nationella Frontens ledare Marine Le Pen bredvid ledaren för Hollands extremthöger Geert Wilders. De var omgivna av ett stor pressuppbåd och log inför kamerorna som vilka världspolitiker som helst.

Högerextremisterna verkar ha blivit rumsrena i dagens Europa. Helt enkelt därför att de numera lockar så många väljare att de är omöjliga att ignorera.
Särskilt bra ligger extremistpartierna till inför valen till Europaparlamentet i maj nästa år.

Marine Le Pens parti är störst i de franska mätningarna med knappt 25 procent av rösterna. Geert Wilders Frihetsparti leder i Holland.

I går kom de båda överens om att bilda en gemensam partigrupp i Europaparlamentet efter valen. De räknar med att få med sig FPÖ i Österrike och Vlaams Belang från Belgien.

Marine Le Pen var nyligen i Stockholm och träffade Sverigedemokraternas ledare Jimmy Åkesson. SD kan tänka sig att gå med i europeisk högerallians.

Den gemensamma grunden för högeralliansen är anti-EU och anti invandring.
Målet är att agera trojansk häst och minska EU:s inflytande på en rad områden. I slutändan är målet att EU ska kollapsa.

– Vi ska befria Europa från monstret i Bryssel, slog Wilders fast på den gemensamma presskonferensen efter mötet.

Le Pen har tidigare förutspått att EU kommer att falla ihop på samma sätt som Sovjetunionen.

Men det finns en hake.

För att få bilda en partigrupp i parlamentet måste högeralliansen ha 25 ledamöter från minst sju olika länder. De 25 ledamöterna får de lätt ihop men frågan är om de klarar landkravet.

Högerextremisterna har en tendens att råka i luven på varandra. Splittringen har redan börjat. Trots att Marine Le Pen försökte få det att framstå som motsatsen när hon sa att ”tiden då patriotiska rörelser var splittrade är över”.

Brittiska Ukip som i dag är största EU-fientliga parti i Europaparlamentet kan absolut inte tänka sig att göra gemensam sak med Nationella Fronten. Främst eftersom partiet förre ledare och Marines pappa, Jean Marie Le Pen dömts för antisemitiska uttalanden.

Dansk Folkeparti har samma inställning. Inget samarbete med Marine Le Pen.

Vilket blir ett problem för Jimmy Åkesson som länge haft Dansk folkeparti som en förebild. I dag har partierna goda relationer. Men om SD går med i högeralliansen så har Dansk Folkeparti uttalat att man bryter det samarbetet.

Marine Le Pen har deklarerat att hon inte kan tänka sig samarbeta med ungerska Jobik som har en rent facistisk framtoning eller Greklands nynazistiska Gyllene gryning.

Så det är inte självklart att hon och Wilders får ihop sina sju länder.
Förmodligen hoppas de helt enkelt att framgångar i Europaparlamentsvalet ska ändra några av de negativa partierna inställning.

Lyckas de få ihop en egen partigrupp får den en söndrande effekt på EU-samarbetet som redan knakar i fogarna tack vare eurokrisen och klyftan mellan länderna i norr och söder. Så länge inte ekonomin vänder eller eurokrisen är över ökar hela tiden den EU-fientliga opinionen i Europa.

Därmed ökar också risken att de högerextrema partierna stärks.

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB