Startsida / Inlägg

Tydligt budskap inför nästa presidentval

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

En republikan som vinner i en demokratisk delstat.

En demokrat tar hem segern i en republikansk delstat.

Två resultat med ett tydligt budskap inför presidentvalet 2016.

Chris Christie tog hem en jordskredsseger i New Jersey där demokraterna normalt har klar övervikt. Vallokalerna hade knappt hunnit stänga förrän han utropades som segrare i guvernörsvalet.

Visserligen handlar det om ett återval av en populär guvernör men kontrasterad mot guvernörsvalet i Virginia säger resultatet en hel del om det politiska klimatet i USA efter förra månadens nära döden-upplevelse med budgetstup och nedstängning av den amerikanska statsapparaten.

Virginia är traditionellt republikansk mark även om president Obama knappt vann delstaten 2008 och 2012.

Därför trodde många att republikanen Ken Cuccinelli skulle ta hem segern. Cuccinelli stöddes av republikanska partiets högerfalang, Tea party-rörelsen. De gillade att Cuccinelli är emot aborter, försöker göra det svårare för människor att skiljas och införa lagar mot homosexuella.

Cuccinelli förlorade knappt men klart mot demokraten Terry McAuliffe. En relativt oerfaren politiker mest känd för att vara god vän med Hillary och Bill Clinton. Han ledde Hillarys presidentkampanj 2008.

Budskapet är med andra ord att om republikanerna vill vinna presidentvalet 2016 så måste de hitta en kandidat som kan attrahera både republikaner och demokrater. Det utesluter partiets ”tokhöger” av stängt konservativa och kompromisslösa kandidater. De kanske fungerar i delstater som är stenhårt konservativa men inte på det nationella planet och inte i svingstater som Virginia numera är.

Christ Christie ställde inte upp i presidentvalet 2012 trots att många uppmanade honom att göra det. Ännu har han inte sagt något om 2016 men många bedömare tror att han tänker kandidera.

Christie är konservativ men inte tokkonservativ. Framförallt är han beredd att arbeta tillsammans med politiska motståndare för att uppnå resultat.
Under stormen Sandy som drabbade New Jersey hårt förra året arbetade han tätt ihop med president Obama för att koordinera hjälparbetet. Christie är emot Obamas hälsovårdsreform men säger att han accepterar den sedan Obamacare blev lag.

Christie är uppenbart en man som attraherar väljare från båda de stora partierna. Han är dessutom populär bland latinamerikaner, en väljargrupp som hela tiden växer och blir allt viktigare att vinna för den som vill bli president.

Väljarnas budskap är solklart. För att vinna 2016 behöver republikanerna en som Christie. Inte en Cuccinelli.

Ändå är det inte säkert att republikanerna hör det.

Cuccinellis besked efter förlusten var att han skulle göra allt för att blockera varenda förslag från vinnaren McAuliffe. Precis som har partikamrater agerade i kongressen när de försökte stoppa och försena Obamacare genom att hota torpedera världens ekonomiska system.

När det väl blir dags att nominera presidentkandidater är risken stor att Tea party-aktivister åter kommer att vara de mest högljudda.

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB