Startsida / Inlägg

Borgs frisyr hett ämne

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet
Anders Borg i Davos med sin nya hästsvansfria frisyr.
Anders Borg i Davos med sin nya hästsvansfria frisyr.

DAVOS. Bland allvarliga ämnen som ökade klyftor, finanskris, klimathot och Syrien har det på toppmötet smugit sig in en mer lättsam snackis.

Anders Borgs nya frisyr utan hästsvans.

– Jag har fått ett mycket stort antal kommentarer och gliringar från kollegor, berättar den svenske finansministern.

Många av sina finansministerkollegor och andra har Anders Borg inte träffat sedan hästsvansen rök i höstas så det blev viss uppståndelse när den svenske finansministern dök upp i ny skepnad.

– Inom finanssektorn är en ”haircut” att skriva ner skulder. Många har använt det när de på olika sätt skämtat om min frisyr. Då ska man veta att en del av mina kollegor inte har så mycket hår överhuvudtaget.

Miljön i Davos är mer informell än på andra toppmöten. Här finns det utrymme för att vara mer privat och skämtsam. Kanske blev det extra lättsamt i år eftersom många känner att den värsta delen av finanskrisen är över.

– Oron har helt klart mattats av, säger Borg när han jämför stämningen med förra årets toppmöte. Men det gäller att inte bli för naivt optimistisk och ha en vaksam vilja för att genomföra de strukturreformer som fortfarande krävs.

Senaste åren har Sverige spelat en huvudroll i Davos när alla velat veta hur Borg burit sig åt för att ha så bra ordning på statsfinanserna trots krisen. I år har Spanien och Irland varit mer i rampljuset och fått berätta om sina recept för att komma ur krisens värstas grepp.

Vilket inte hindrar att intresset för Sveriges ekonomi fortfarande är stort. Ander Borg har blivit intervjuad av CNN och andra utländska tv-bolag. Sverige är fortfarande ”bäst i klassen” på många områden inom Europa.

– Många är intresserade av den svenska modellen på arbetsmarknaden. Sverige har haft reallöneökningar på 20 procent sedan 2006 medan länder som USA och Storbritannien haft noll.

Borg, för dagen i kritstreckrandig ”bankkostym”, ser främst två orosmål på världsekonomins horisont.

* Bankerna i Europa.

– Banksektorn riskerar att dämpa och strypa återhämtningen. Banker i många länder är för svaga och regeringarna orkar inte tvinga på dem det extra kapital som behövs.

* Tillväxtekonomierna.

– Bara senaste dagarna har vi sett finansiell turbulens i Argentina, Indonesien och Turkiet. Nu när det går bättre för USA så vill många som tidigare satsade sina pengar i ”emerging markets” flytta dem till USA. De gör ingen skillnad på olika länder. Alla tillväxtländer behandlas likadant.

Med ett viktigt undantag. Kina.

– Kina går bra. Liksom Asien som helhet med en tillväxt på runt fem procent.
Borg tar sin portfölj och går. Davos är slut för i år.

Blir det hästsvans igen nästa år?

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB