Startsida / Inlägg

En katt bland hermelinerna

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet
LO-basen bland de rika och mäktigas i Davos.
LO-basen bland de rika och mäktigas i Davos.

DAVOS. Den röda halsduken är det enda som avslöjar honom.

LO-ordföranden Karl Petter Thorwaldsson är årets svenska katt bland hermelinerna här i Davis.

Trots att det är första gången han är här ser Thorwaldsson mer nyfiken än bortkommen ut när han rör sig bland politiker och förmögna företagsledare.

– Jag kände direkt att det här liknar Almedalen väldigt mycket där jag varit med massor av år, säger han. En unik blandning av beslutsfattare och media fast med andra människor än i Visby.

Under första dagen har han hunnit träffa Belgiens premiärminister för att prata om sociala frågor, Norges förre utrikesminister, FN-chefen för migrationsfrågor, Nya Zeelands förre premiärminister Helen Clark och ett antal andra. Han har också passat på att träffa ett antal av de svenska företagsledare som här.

– På en dag här har jag träffat lika många ledare som det annars tar mig en månad att möta. Många av dem skulle jag förmodligen inte få träffa annars.
Thorwaldsson fick inbjudan till Davos redan förra året men tyckte tiden var den rätta i år. LO-basen tror han blev inbjuden därför att Klaus Schwab, som grundade World Economic Forum, vill se mer av den nordiska modellen.

Vi sitter och tar en kaffe vid en av bardiskarna utanför den stora kongressalen. För ögonblicket en sällsynt lugn oas i det som annars mest påminner om en torktumlare.

Även om Thorwaldsson inte är den ende fackföreningsmannen på mötet så är han något av en udda figur.

Förra året var det författaren Henning Mankell som bjudits in för att säga en del obekväma sanningar. I år är Thorwaldsson den svensk som fått rollen.

– Jag känner att jag kan säga vad jag vill. De är ju de rika som sätter agendan för mötena men i år råkar deras sammanfalla med vår. Även de inser de orimliga i att världens 85 rikaste har lika mycket tillgångar som den fattigaste halvan av jordens befolkning. Och med 27 miljoner arbetslösa i Europa kan det aldrig vara fel att de som fattar besluten träffas.

Svenske LO-ordföranden märker att det finns ett stort intresse för den svenska lönemodellen. Fler och fler företag ser kollektivavtal som en väg mot en lugn och stabil arbetsmarknad. En modell som gett svenska löntagare 40 procent i reallöneökning de senaste 20 åren medan amerikanerna inte fått ett öre under den perioden.

Innan han drar vidare i vimlet rättar Thorwaldsson till den röda halsduken som fackföreningsledarena bär för att lätt känna igen varandra. Fast den ser mer vinröd än röd ut.

 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Paula Westerberg och Jennifer Laxén
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB