Startsida / Inlägg

Tänk om Snowden får fredspriset

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Tänk om Edward Snowden får Nobels fredspris.

Då blir det inte lätt för president Obama att åtala visselblåsaren för att han läckt dokument om NSA:s omfattande avlyssning världen över.

Den märkliga situationen skulle uppkomma att en fredspristagare åtalar en annan.

Frågeställningen är inte helt gripen ur luften. Två norska stortingsledamöter har avslöjat att de nominerat Snowden till det prestigefyllda priset. Eftersom parlamentariker tillhör dem som har rätt att nominera kandidater till fredpriset kommer Snowden per automatik att finnas med i diskussionen.
Med tanke på den förkärlek för aktivism som ordförande i Nobelkommittén, Torbjörn Jagland visat, är Snowden en fullt möjlig pristagare.

Det var Jagland som låg bakom att Barack Obama fick priset trots att nomineringstiden gick ut strax efter att han tillträtt som president i januari 2009. Obama fick priset mer som en uppmuntran att genomföra det han lovat, exempelvis avskaffande av kärnvapen, än vad han dittills åstadkommit i verkligheten.

Priset rörde upp känslor och delade världen i två, för och emot.
I fallet Snowden tror jag ett pris skulle vara mindre kontroversiellt, om man räknar bort USA.

Edward Snowden är fortfarande en i USA eftersökt brottsling som tvingas hålla sig gömd på hemlig plats i Moskva där han fått tillfällig politisk asyl. Återvänder Snowden till USA riskerar han åtal för spioneri och ett mycket långt fängelsestraff.

Detta samtidigt som han i många länder betraktas som något av en hjälte som avslöjat den enorma omfattningen av den amerikanska underrättelsetjänstens avlyssning och kartläggning av medborgare både i USA och andra länder.

Snowdens avslöjanden har redan lett till att president Obama lovat att USA ska sluta avlyssna statschefer från vänlig sinnade länder. Detta bland annat efter det pinsamma avslöjandet att USA tjuvlyssnade på Angela Merkels mobiltelefon.

Genom att ge dokument till journalister har Snowden bidragit till att kasta ljus över en mycket tveksam verksamhet som bedrivits utan demokratisk insyn. Hans avslöjanden tillhör de viktigaste som gjorts de senaste årtiondena.

Trots det är länder som Tyskland och Storbritannien inte pigga på att ge Snowden asyl när hans ettåriga uppehållstillstånd i Ryssland går ut. Snowden har ansökt om att få stanna i bland annat Tyskland och Storbritannien men ännu inte fått några positiva besked.

Regeringen i Tyskland har upprörts över USA:s avlyssning men vill samtidigt inte förarga en mäktig allierad som USA genom att ge Snowden en tillflyktsort.

Undrar hur de tänker agera ifall Snowden får fredpriset.
Skulle det hända och Snowden väljer att återvända till USA kan Förenta Staterna hamna i den föga smickrande ligan av länder som fängslar eller fängslat fredspristagare.

Kina där Liu Xiaobo fortfarande avtjänar ett långt straff och Burma där Aung San Suu Kyi omväxlande satt fängslad och i husarrest fram till november 2010.

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Emma Lindström och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB