Startsida / Inlägg

Republikanerna ”röstar nej, hoppas ja”

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

För mindre än ett halvår sedan stod USA och världen och stirrade ner i avgrunden.

Nu var det dags igen men den här gången vek sig republikanerna utan strid för att undvika en finansiell härdsmälta.

Men krisen är inte borta. Bara skjuten på framtiden.

Läget var egentligen precis detsamma som i oktober förra året. De amerikanska politikerna var tvungna att höja skuldtaket, hur mycket pengar USA får låna, för att undvika att landet om knappa två veckor skulle vara tvunget att ställa in betalningarna. Skulle det hända riskerar hela världsekonomin att kollapsa.

I oktober försökte republikanerna villkora ett ja till att höja skuldtaket till att Obama gick med på att skjuta fram eller avskaffa sin sjukvårdsreform. Media dominerades i veckor av domedagsstriden som hotade att kasta världen in i finansiellt kaos.

Den här gången har det varit nästan helt tyst trots att hotet varit liknande.

Deadline för att höja skuldtaket gick ut och den 27 februari skulle USA ha tvingats ställa in delar av sina betalningar eftersom det blivit ebb i statskassan.

Huvudskälet till att den stora darren uteblev den här gången är att republikanerna inte en gång till ville bära rollen som syndabockar. Inte bara ett drygt halvår innan mellanårsvalet till kongressen.

Den republikanska partiledningen stoppade en filibuster, när någon talar nonstop för att förhindra en omröstning i kongressen, och såg till att ett förslag röstades igenom utan några som helst villkor påhängda.

Men i representanthuset var det bara 28 republikaner som röstade för förslaget.

Många republikaner vågade inte rösta ja till höjningen av skuldtaket eftersom det kan skada deras försök att bli återvalda i höst. Samtidigt ville de inte för sitt liv återupprepa läget från i höstas då det framstod som att republikanerna var beredda att sänka både USA och världsekonomin bara de samtidigt kunde sätta krokben för president Obama.

Tidningen New York Times har myntat begreppet ”Rösta nej, hoppas på ja” för att beskriva den helt nya politiska linje som håller på att inta den amerikanska huvudstaden.

Republikanerna vill inte ha sina fingeravtryck på höjningen av skuldtaket samtidigt som de vill undvika en ekonomisk härdsmälta och den backlash det skulle innebära.

– Om kongressmännen är ovilliga eller vägrar rösta för lagstiftning som de inser är nödvändig av rädsla för repressalier från en högljudd gren av sitt eget parti så blir det i framtiden svårt om inte omöjligt att nå enighet i några kontroversiella frågor, skriver New York Times i en analys.

Att det nu gick så smidigt ska inte tas som att demokrater och republikaner grävt ner stridsyxan och att frågan om skuldtaket för alltid är löst. Det handlar om att det är valår i år. I mars 2015 måste taket förmodligen höjas igen.

Ingen vet i dag om republikanerna då återigen är beredda att föra världen fram till avgrunden.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Emma Lindström och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB