Startsida / Inlägg

Enad front utan substans

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Under tre dagar av toppmöten har EU och USA visat upp en enad front mot Ryssland. Intrycket man vill ge är trycket mot Putin ökat.

Men enigheten kan inte dölja att duon samtidigt saknar effektiva vapen för att stoppa Rysslands framfart.

Framförallt är det Europas beroende av rysk gas som stoppar alla effektiva sanktioner. Europa kan sluta importera gas från Ryssland men kan inte snabbt ersätta den från annat håll.

Att i närtid införa verkliga sanktioner mot Putin kommer med andra ord att svida rejält i många europeiska länder. Man riskerar att utlösa en ekonomisk kris precis när man är på väg och återhämta sig från den gamla.

Obama la fram en vision där Europa istället kan importera sin gas från USA. Det låter kanske bra men det finns två viktiga hakar.

* Innan Europa kan ta emot flytande gas, så kallad LNG, så måste man bygga fler anläggningar där den kan lagras. Den ryska gasen kommer i pipelines och kan distribueras direkt. Det handlar om många år innan Europa kan byta ut den ryska gasen mot amerikansk.

* USA har ett förbud för att exportera gas. För att upphäva det måste Obama först övertyga en skeptisk kongress som anser att det är en fråga om nationell säkerhet att USA nu är energioberoende på ett helt annat sätt än när olja från Mellanöstern var helt avgörande för landets ekonomiska välstånd.

Så frågan är vad den skenbara enigheten mellan EU och USA egentligen är värd just nu. Obama talar om att det kostar att försvara demokratin men hittills har Europa inte varit beredda att betala det priset. Därvidlag har inget ändrats efter G7-mötet i Haag eller toppmötet i Bryssel.

Det är bara om Ryssland går vidare och invaderar andra delar av Ukraina eller något annat grannland som utökade sanktioner överhuvudtaget blir aktuella.

För Europa kan en lösning på sikt vara att byta ut beroendet av Ryssland mot ett beroende av USA. Frågan är om inte Europa borde ställa sig frågan om det finns sätt på vilka man kan bli helt självförsörjande på energi.

I dagens globaliserade värld är beroende av gas- och olja alltid en black om foten vid internationella kriser. Genom att satsa mer på att utveckla exempelvis förnyelsebara energikällor kan Europa på lång sikt slippa att vara beroende av omvärlden för att företagen ska kunna expandera och människor slippa frysa på vintern.

Då blir det också lättare att agera kraftfullt nästa gång Europas säkerhet hotas av aggressiva grannar.

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB