Startsida / Inlägg

Nytt krigshot i Gaza

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Är ett nytt krig i Gaza under uppsegling?

Våldsam raketbeskjutning mot södra Israel har fått landet att hota med att på nytt ta över Gaza.

I så fall ett effektivt sätt att skjuta John Kerrys fredsplan i sank.

Raketbeskjutningen mot södra Israel i går kväll var den kraftigaste sedan kriget i Gaza 2012.
Beskjutningen var ett svar på att Israel dagen innan i ännu ett av sina riktade lönnmord dödat tre medlemmar av Islamiska Jihad.

Trots att inga människor ännu skadats eller dödats av den palestinska raketbeskjutningen var Israels premiärminister Benjamin Netanyahu snabb med att hota ta till kraftiga motåtgärder. Som ett tidens tecken gjorde han det med ett kort besked på microbloggen twitter.

”Om det inte blir tyst i södra Israel så kommer det att bli oljud över Gaza, och det är en underdrift”.

Hans utrikesminister Avigdor Lieberman gick ännu längre och hävdade att han inte såg någon annan möjlighet än att Israel tog fullständig kontroll över Gaza. En återockupation.

Ett skäl kan vara att al-Qaida inspirerade grupper det senaste året verkar ha etablerat sig i Gaza. En av deras ledare sa i en intervju med nyhetsbyrån AP bara för någon dag sedan att ”i det ögonblick Israel bryter mot vapenvilan så är vi redo att gå i strid. Då avfyrar vi våra raketer utan att konsultera Hamas”.

Ju starkare dessa grupper blir desto större blir hotet mot Israel.

Möjligen kalkylerar Israel med att USA och Europa är så upptagna med krisen i Ukraina och kriget i Syrien att de inte skulle orka samla sig till att försöka stoppa en israelisk attack mot Gaza.

Den på nytt uppblossande konflikten kommer i ett känsligt skede när USA:s utrikesminister John Kerry är på väg att lägga fram en slutgiltig fredsplan för att en gång för alla lösa konflikten mellan Israel och palestinierna.

En plan som ingen av parterna verkar vara speciellt entusiastisk över. En plan som terrorstämplade Hamas som styr Gaza definitivt vill stoppa.

Ett nytt krig i Gaza eller en israelisk återockupation skulle effektivt döda varje fredsplan, åtminstone på kort sikt.
Netanyahu och många israeler med honom är rätt nöjda med hur situationen är just nu. Israel har kontroll och har lyckats få stopp på i stort sett alla terrorattacker inne i Israel. Det finns inget inre tryck som kan få dem att acceptera en palestinsk stat, sida vid sida med Israel.

Bättre då, ur Israels ögon, att kontrollera alla de stora vägarna på Västbanken, det som är tänkt som en palestinsk stat, och hålla palestinierna i schack.

Än så länge verkar inte Israel allvarligt oroa sig för att trycket utifrån ökar. Fler och fler amerikanska och europeiska pensionsfonder och fondbolag säljer sina innehav i bolag som på något sätt är verksamma i de israeliska bosättningarna på Västbanken. Senaste var det Norges – och världens största – pensionsfond som drog sig ur några israeliska företag.

Skådespelerskan Scarlett Johansson tvingades nyligen avgå som ambassadör för den brittiska välgörenhetsorganisationen Oxfam sedan hon gjort reklam för ett företag som har fabriker på ockuperad mark.

Trenden är att bojkottrörelsen vinner mark och den kan bli ett allvarligt hot mot Israel.

Slår Israel till mot Gaza i ett nytt krig så ökar landets internationella isolering ytterligare.

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning & Erik Melin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB