Startsida / Inlägg

Öga för öga. Tand för tand.

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

BRYSSEL. Vore det inte ett så allvarligt sammanhang skull det nästan vara roligt.

Rena sanktionskriget har utbrutit mellan USA och Ryssland.

Taktiken att hämnas på amerikanska åtgärder har Putin använt förr.

Att det bara hann gå några minuter från det att Obama offentliggjorde nya sanktioner mot Ryssland till att Putin gjorde detsamma mot USA visar att den ryske presidenten förberett åtgärden.

Varken USA eller EU har gjort någon hemlighet av att de successivt tänker trappa upp sanktionerna om inte Ryssland går med på en diplomatisk lösning av Ukrainakrisen. Så Putin hade redan sina namn klara när Obama ställde sig framför mikrofonen i Vita huset.

I praktiken har Putins sanktioner ingen effekt eftersom amerikanska politiker knappast har några pengar placerade i ryska banker och inte reser till Moskva i onödan. I motsats till ryska ledare och affärsmän som gärna reser till USA och tycker det känns säkrare att placera sina pengar utanför Ryssland.

Det Ryssland president vill uppnå är symbolvärdet. Han vill visa att han står upp emot USA. Att han inte är det minsta rädd för Obama. Samtidigt är det ett sätt att reta USA eftersom Putin ofta retar upp sig på att amerikaner och USA tar på sig rollen av att veta bäst och läxa upp Ryssland.

Förmodligen var det också därför som Putin förra året gav visselblåsaren Edward Snowden politisk asyl i Ryssland. Det var ett sätt att sparka Obama på smalbenen som Putin helt enkelt inte kunde motstå.

På samma sätt svarade Putin på att USA införde in en särskild lag mot ryska myndighetspersoner som var inblandade i brott mot mänskliga rättigheter, i ett fall rörande advokaten Sergei Magnitsky, som stoppar dem från att resa in i USA eller inneha amerikanska bankkonton.

Som hämnd införde Putin en lag som förbjuder amerikanska medborgare att adoptera ryska barn.
För att stoppa USA och andra länder från att ge bistånd till organisationer i Ryssland som sysslar med mänskliga rättigheter införde Putin en lag som innebär att ryska organisationer som tar emot pengar från utlandet måste registrera sig som ”utländska agenter”.

Dessa ömsesidiga hämndåtgärder har förpestat stämningen mellan USA och Ryssland ända sedan Obama tillträdde och blev upptakten på det nya kalla krig som i och med annekteringen av Krim utbrutit på allvar.
Kanske svarar Putin på samma sätt om EU här på toppmötet trappar upp sina sanktioner. Eller så tycker han EU är för obetydligt för att bry sig.

Om USA och EU inför riktiga handelsanktioner är jag rätt övertygad om att Putin svarar med samma mynt eller till och med genom att konfiskera europeiska och amerikanska tillgångar i Ryssland.

Öga för öga, tand för tand är det som gäller.

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB