Startsida / Inlägg

Ungern på väg åt fel håll

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Om Ungern är modellen för det framtida EU så har Europas medborgare anledning att oroa sig.

Högerpartiet med Viktor Orban vann en jordskredsseger trots inskränkningar i medborgerliga friheter och ett närmande till Ryssland.

När Berlinmuren rasade och kommunistregimerna föll en efter en i Östeuropa så tillhörde Ungern de länder som snabbast blickade mot Europa. Man var bäst i klassen i arbetet med att förbereda landet för ett medlemskap i EU.

Ungrarna var extremt anpassningsbara. De hade bara ett mål för ögonen. Att komma med i EU och få del av det ökade välståndet.

Det var då det.

Senaste åren har utvecklingen i Ungern gått i en helt annan riktning. Finanskraschen 2008 drabbade Ungern hårt. EU utgjorde inte det skydd mot ekonomiska umbäranden som många ungrare hade trott.

Istället växte de nationalistiska och främlingsfientliga stämningarna i landet. Orban kom till makten med ett budskap om att Ungern ska distansera sig från EU och istället blicka österut mot Ryssland, Kina och övriga Asien.

Under sin första mandatperiod bytte han ut domare, införde nya lagar som bryter mot grundläggande EU-regler och tog mer och mer kontroll över medierna. EU har gång på gång tvingats läxa upp Ungern för att åtminstone få bort de värsta brotten mot EU:s lagar.

Orban vred helt enkelt klockan tillbaka till den tid som rådde före 1989 då andra starka ledare styrde. Då med den kommunistiska ideologin i förarsätet.

Mest oroande och märkligast av allt är att när väljarna fick säga sitt i helgen så valde de att ge Orban förnyat förtroende, även om han fick lite extra hjälp av att man ändrat valsystemet för att gynna det egna partiet Fidesz.
Precis som ryssarna och turkarna så verkar ungrarna framförallt vara ute efter en stark ledare som vet vad han vill och pekar med hela handen.

Att Orban bråkar ständigt är i bråk med Bryssel uppfattar ungrarna som ett utslag av självständighet. Liksom att han öppnat dörren för utökat samarbete med Ryssland. Det senare kan tyckas en aning märkligt med tanke på de ungerska erfarenheterna från den sovetiska invasionen 1956.

Men ungrarna nöjde sig inte med att ge den populistiske Orban förnyat förtroende. Dessutom slog högerextrema Jobbik ett nytt valrekord när man vann över 20 procent av rösterna.

Det är ett parti som tills rätt nyligen var öppet rasistiskt och förordade förföljelse av judar och romer.
Inför det här valet hade man tonat ner den värsta retoriken och bytt till en mjukare framtoning. Men i grunden är det samma parti. Om Orban är EU-skeptisk så är Jobbik direkt EU-fientligt. Dessutom stöttar man oförblommerat Vladimir Putins annektering av Krim.

Totalt har två tredjedelar av ungrarna röstat för dessa två partier som går rakt på tvärs mot övriga EU:s mål om ekonomisk och politisk integration. Två partier som trampar på många av de värden som EU står för.

Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson ger sin syn till TT:

– Det är ett mörker som sprider sig i Ungern, säger hon. Hela det ungerska politiska klimatet har gått i en riktning där det trampas på mänskliga fri- och rättigheter och där rättsstatens oberoende har ifrågasatts.

När valen till EU-parlamentet hålls i maj är risken stor att det visar sig att Ungern är långtifrån det enda land som rör sig åt fel håll.

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson, Elin Wieslander och Elvira Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB