Startsida / Inlägg

De verkliga mördarna går fria

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Åtta år efter mordet och ett otal olika rättegångar senare är gärningsmännen äntligen dömda.

Men det innebär inte att mordet på regimkritiska journalisten Anna Politkovskaja är uppklarat.

De verkliga mördarna går fortfarande fria och de finns högt upp i den ryska samhällshierarkin.

December 2005. Aftonbladet firade 175 år på Berns med ett seminarium om pressfrihet. Anna Politkovskaja var en av de inbjudna. Hon berättade engagerat om den allt svårare situationen i Ryssland för undersökande journalistisk och för reportrar som likt henne granskade den politiska och ekonomiska makten och övergreppen mot mänskliga rättigheter.

Det syntes i hennes ögon att hon var en kvinna som inte gav sig. Hon hade vikt sitt liv åt att vara en nagel i ögat på makten och tänkte inte backa hur stora de personliga riskerna än blev.

Hon imponerade på mig med sitt mod och sin beslutsamhet.

Bara tio månader efter hennes framträdande på Aftonbladets fest blev hon mördad i sin egen trappuppgång i Moskva. Skjuten med flera skott på nära håll.

Det var inget rånmord utan en ren avrättning. Någon ville tysta hennes kritiska röst.

Efter mordet följde polisutredningar och en rad rättegångar med olika domslut. Den förmodligen sista rättsliga prövningen fick sin upplösning i början av veckan då en domstol i Moskva dömde fem män av tjetjenskt ursprung till straff från 12 år till livstids fängelse.

Av allt att döma är de skyldiga. De planerade mordet och en av dem höll i vapnet.

Ändå var det inte de som dödade Politkovskaja.

Fortfarande snart åtta år efter mordet har utredarna inte kunnat hitta den eller de personer som beställde mordet på den regimkritiska journalisten. För det var ett beställningsmord.

Den enda rimliga förklaringen till att Politkovskaja sköts är att någon till slut tröttnades på att bli utsatt för hennes granskande ögon. Någon ville tysta henne för gott.

Misstankarna har riktats åt främst två håll.

President Vladimir Putin tillhörde dem som Politkovskaja ständigt kritiserade i sina artiklar. Att han personligen skulle ha beordrat mordet är knappast troligt men det kan ha varit någon i hans omgivning. Med eller utan hans vetskap.

Familjen Kadyrov som i praktiken styrt utbrytarrepubliken Tjetjenien under större delen av 2000-talet tillhör också de misstänkta. Politkovskaja ägnade mycket av sin journalistisk åt att avslöja korruptionen och det brutala spelet om Tjetjeninen.

Det finns andra möjliga förklaringar.

Gemensamt för dem alla är att det är mycket troligt att de verkligt skyldiga finns på höga samhällspositioner. För det talar alla märkliga turer under den rättsliga processen som ständigt förhalats.

Någon med stort inflytande har dragit i ett antal trådar för att sopa igen spåren åt de verkliga mördarna.

Det faktum att de fortfarande går fria visar bristerna i den ryska rättsapparaten och är en av många indikationer på att Ryssland fortsätter att röra sig bort från demokrati, frihet och rättvisa.

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Elin Wieslander, Tobias Johannesson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB