Fåfängt hopp om fred
avVapenvilan i Gaza förlängs gång på gång i ett fåfängt hopp om att det ska resultera i en bred uppgörelse mellan Hamas och Israel.
Chansen är oerhört liten men även om vapenvilan upphör innebär inte det per automatik en återgång till krig.
Båda sidor ställer krav som är svåra eller rentav omöjliga för den andra sidan att gå med på. Israel kräver en definitiv avväpning av Hamas så att gruppen inte ska kunna återuppta beskjutningen av Israel någon gång i framtiden.
Hamas vill att Israel helt häver blockaden av Gaza så att varor kan föras in fritt, inklusive cement som Hamas använt för att bygga tunnlar varifrån man kan attackera Israel.
Det vore en sensation om något av detta blev verklighet. Hamas hela existensberättigande ligger i att ständigt bekämpa Israel. Att gå med på en total avväpning skulle vara ett enormt nederlag för organisationen.
Förhandlingarna i Kairo har pågått av och till sedan mitten av juli. Men Israel och Hamas talar inte ens direkt med varandra. Egypten agerar mellanhand mellan de två delegationerna.
Det mesta omvärlden kan hoppas på är en mer begränsad uppgörelse om att inte attackera motståndarsidan. En uppgörelse som med stor sannolikhet kommer att brytas inom ett eller två år när Hamas återuppbyggt sin förmåga att slå mot Israel.
Vapenvilan kan inte skjutas upp i det oändliga. Men även om det inte blir någon uppgörelse är det inte särskilt troligt att vi får se fullskaligt krig i Gaza så som var fallet i juli och början av augusti.
Israel har uppnått sina viktigaste militära mål. Merparten av Hamas tunnlar från Gaza in i Israel är förstörda och kommer att ta lång tid att bygga upp igen. Hamas lager av raketer är mer än halverat och möjligheten att få in nya är begränsad sedan militären återtog makten i Egypten. Hamas är sprunget ur det muslimska brödraskapet och betraktas numera som en terroristorganisation även i Egypten. Hamas är med andra ord omgivet av fientligt sinnade länder och en kustremsa som Israel kontrollerar.
Efter sommarens urladdning är båda parter krigströtta men hellre än att gå med på krav de anser orimliga så kommer de att iaktta ett informellt eld upphör.
En och annan missil kommer definitivt att landa i Israel och besvaras kraftfullt från israelisk militär. Men en återgång till fullt krig är inte särskild trolig även om en fredsuppgörelse uteblir.
Ska vi tro på ännu en ny förlängning av vapenvilan efter midnatt?