Startsida / Inlägg

Från demokrati till diktatur

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Han har bytt ut uniformen mot en grå kostym.

Men klädbytet kan inte dölja att Thailand gått från demokrati till militärdiktatur.

General Prayuth har lovat nyval om drygt ett år men det kommer inte att lösa landets politiska kaos.

Sedan militären tog makten i en oblodig kupp den 22 maj har man tagit total kontroll och sett till att ingen kritik mot militären eller politisk debatt överhuvudtaget förekommer.

Medierna är satta under sträng censur på ett sätt som inte förekommit i Thailand på många år. Därför är det kanske ingen överraskning att de opinionsmätningar som publiceras i thailändska tidningar visar att en majoritet av befolkningen stödjer militärkuppen.

Det kan också bero på att de demonstrationer och politiska våld som plågade landet sedan förra hösten ersatts av ett lugn på ytan.

Men det har skett till ett högt pris.

Klockan har vridits tillbaka till hur det såg ut i Thailändsk politik på 80- och 90-talen.

Militären har tagit sig rätten att när som helst kalla in människor som är politiska aktiva till förhör och sätta dem i husarrest. Flera hundra personer, de flesta av dem från Thaksinlägret som hade makten när militären slog till, har tvingats skriva på avtal där de förbinder sig att inte uttala sig politiskt. Bryter de sitt löfte väntar stränga straff.

Enkelt uttryckt har militären lagt en tätt lock över allt som har med politiska motsättningar att göra. Istället har man gett sig själv drakoniska maktbefogenheter som utgör ett allvarligt hot mot upprätthållandet av mänskliga fri- och rättigheter i ett land som höll sina första verkliga fria val 2001.
För att öka sin egen popularitet har militären anordnat gratis biofilmer och konserter och sett till att den folkkäre kungen ”välsignat” kuppen.

Kritiken från omvärlden har varit massiv med krav på en snabb återgång till demokrati. Organisationen Human Rights Watch fruktar att Thailand är på väg mot ett militärstyre liknande det som råder i Burma, en sorts låtsasdemokrati.

I går röstade det av militären utsedda parlamentet för att utse kuppgeneralen Prayuth till ny premiärminister.

Militären har lovat att nyval ska hållas tidigast i oktober 2015. Men hur de ska förhindra att samma scenario upprepas som vid tidigare val är högst osäkert.

Varje val sedan 2001 har vunnits av mångmiljardären Thaksin Shinawatra eller hans syster Yingluck. Rödskjortorna som de kallas, har segrat genom att gynna den fattiga landsbygdsbefolkningen. Eftersom de är fler än den välutbildade medelklassen och kungatrogna eliten så har de så kallade gulskjortorna förlorat varenda gång.

Eftersom gulskjortorna hade makten i Thailand innan det blev demokrati så har de haft svårt att anpassa sig till att plötsligt stå vid sidan av. Genom att använda författningsdomstolen och den gamla maktapparaten har de försökt tillskansa sig makten trots valförlusterna.

Om det blir nyval nästa år är det mycket troligt att samma scenario uppstår igen. Konflikten är bara djupfryst.

Därför är det många som tror att militären ihop med den gamla eliten i det särskilda råd som ska tillsättas tänker konstruera någon form av spärrar som gör att rödskjortornas röstövertag kan neutraliseras.
Framförallt vill man stoppa familjen Shinawatra från all framtida maktutövning.

Problemet är bara att om man gör det riskerar man att rödskjortorna ger sig ut på gatorna för att protestera.
Militärens dilemma är hur man ska lyckas återinföra demokrati utan att rödskjortorna tar tillbaka makten.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Alex Rodriguez och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB