Startsida / Inlägg

Vi får alla vara med och betala

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Det kostar pengar att bråka.

På mer än ett sätt och för fler än bara de som strider.

Det finns ett talesätt som aktieexperter brukar återlansera varje år. ”Köp till sillen och sälj till kräftorna”. I år har inte det varit något lyckad strategi.

För precis när det såg ut som världsekonomin var på väg att återhämta sig exploderade den ena politiska krisen efter den andra i världen. Ingen av dem har direkt med ekonomi att göra men alla påverkar världsekonomin på sitt sätt.

De senaste dagarna och veckorna har många viktiga ekonomiska indikationer pekat nedåt.
Tysklands index över investerarna förtroende för ekonomin har fallit kraftigt samtidigt som Europas ekonomiska tillväxtmotor signalerat att man kommer att missa sitt tillväxtmål.

Rysslands ekonomi krymper så mycket att den förmodligen hamnar i recession under andra halvåret. Detta på grund av de allt kraftigare sanktionerna från omvärlden.

För någon vecka sedan meddelade Italien att man åter befinner sig i recession.

Land efter land skriver ner sina tillväxtprognoser. Vilket även tvingar Internationella valutafonden, IMF, att skriva ner prognosen för hur mycket världsekonomin kommer att växa.

Så vad är det som händer?

Är det en ny skuldkris på gång? Ett nytt Lehman Brothers som är på väg att gå i konkurs?

Nejdå. Den här gången handlar mer om politik än ekonomi.

Här är kriserna som gör att den ekonomiska krisen envist biter sig fast.

Ukraina – En segdragen historia som hållit på sedan förra hösten och inte visar några tendenser till en fredlig lösning. Senaste hotet är ryktena om en rysk så kallad humanitär intervention i östra Ukraina som väst frukar egentligen är en förtäckt invasion.

I dag skickade Ryssland en konvoj av lastbilar som man säger innehåller nödhjälp men som Ukraina vägrar släppa in eftersom Röda Korset inte kan säga vad de innehåller.

Krisen i Ukraina håller tillbaka europeiska investeringar i Ryssland och tvärtom. Ryssland har dessutom svarat på Europas och USA:s sanktioner vilket skadar alla inblandades ekonomier.

Irak – IS framfart på slagfältet har på nytt skapat kaos i Irak. Den som funderade på att investera i landet tidigare lär fundera både en och två gånger innan han går vidare. Irak är en av världens stora oljeexportörer. Varje krig i Irak skapar automatiskt oro på världens oljemarknader eftersom det innebär en risk för minskad produktion.

Gaza – Just nu råder en vapenvila mellan Hamas och Israel men kriget kan när som helst dra igång igen. För varje krig i området så minskar viljan hos företag i omvärlden att investera Istället höjs alltfler röster för ekonomiska bojkotter mot Israel.

Till dess ska läggas oron över en ny statsfinansiell bankrutt i Argentina och det faktum att Portugal tvingats rädda en av sina banker genom att skjuta till mångmiljardbelopp.

De flesta börser har fallit under sommaren. Den svenska så mycket att hela årets uppgång i det närmaste raderats ut. Detsamma gäller många länder i Europas samt USA. I Asien har bland annat Japanbörsen tappat så mycket att den nu står rejält på minus för i år.

Världens ekonomier är fortfarande så bräckliga efter finanskrisen 2008-09 och skuldkrisen 2011 att det inte behövs mycket för att få dem på fall igen. Några politiska kriser och så är den försiktiga återhämtningen delvis utraderad.

Och vi får alla vara med och betala priset.

  • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB