Startsida / Inlägg

Islamisternas nya taktik

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Terrorhot i Norge och Australien tyder på att militanta islamister har bytt taktik.

Förr var det symboler för västerländsk makt som attackerades. Nu är slumpmässigt utvalda civila måltavla.

Att skapa maximal skräck och att bli nummer ett är målet.

När polis i Australien nyligen ingrep mot misstänkta terrorister var det för att förhindra en ny typ av terrordåd. Polisen hävdar att anhängare till Islamiska staten, IS, planerade att slumpmässigt döda civila genom att skära halsen av dem och vira in kropparna i IS:s flaggor.

I somras gick norska myndigheter ut och varnade för ett omedelbart förestående terrordåd men sa inte vad det handlade om. Enligt norska medier var det en grupp från IS som skulle ta sig in hos en slumpmässigt utvald familj i Norge och döda alla i familjen.

I båda fallen lyckades polisen stoppa de planerade dåden i tid.

Samtidigt varnar säkerhetstjänster i en rad länder i Europa för risken att några av de 2 500 europeiska medborgare som slåss i Syrien, många på IS sida, ska återvända till sina hemländer och utföra terrordåd.

De planerade vansinnesdåden i Australien och Norge kan med andra ord lika gärna inträffa i Sverige eller något annat EU-land.

Redan al-Qaida grundlade traditionen bland militanta islamister att det är helt ok att döda civila. Men deras attacker riktade sig framförallt mot politiska mål. De sprängde amerikanska ambassader i Afrika, de attackerade ett amerikanskt krigsfartyg och i operationer som slog världen med häpen förfäran slog de till mot World Trade Center i New York och Pentagon i Washington. Mängder av oskyldiga strök med men det överordnade syftet var att slå mot mål som var symboler för USA och västvärlden.

Den som bara höll sig hemma i vardagsrummet löpte ingen risk att drabbas.

Även al-Qaida inspirerade grupper har attackerat civila men då på allmänna platser. Som bomben på ett diskotek i Bali och bomberna på tunnelbanan i London och Madrid. Men i sina hem har människor varit skyddade.

Med IS nya taktik verkar det vara slut med det.

De försöker vrida upp västerlänningarnas skräckupplevelse ytterligare ett varv.

Genom att slumpmässigt ge sig på vanliga civila visar de att ingen människa går säker. Du kan aldrig skydda dig. Genom den typen av dåd hoppas de paralysera västerländska samhällen.

IS har använt en liknande taktik när man intagit stora områden av Syrien och Irak. Motståndare halshuggs eller begravs levande. Övergrepp som filmats och lagts ut på You tube för att spridas över världen i syfte att ingjuta skräck. Tack vare ryktet som totalt hänsynslösa har IS kunnat inta stora områden nästan utan strid när både soldater och civilbefolkning flytt redan vid blotta vetskapen att gruppen är på väg.

IS hette tidigare al-Qaida i Irak men har brutit med moderorganisationen. Uppenbarligen med ambitionen att föra kampen för radikal islamism ytterligare ett steg. IS och al-Qaida är numera konkurrenter om samma människor, unga muslimer som på ett våldsamt sätt vill förvandla världen till en islamistisk stat.

För att dra till sig rekryter gäller det att framstå som störst, bäst och farligast. Det är en situation där de båda kan trigga varandra att hela tiden överträffa den andre i grymhet och spektakulära aktioner.

Al-Qaida var länge den ledande organisationen. Nu är man nummer två men vill ta tillbaka förstaplatsen. I Syrien finns en ny grupp av al-Qaida veteraner som i skydd av det kaos som inbördeskriget skapat bygger bomber som ska kunna smugglas in på passagerarplan och annat som kan skapa ett nytt 11 september. De går under namnet Khorasan och ledaren Muhsin al-Fadhli tros ha skickats ut av Ayman al-Zawahiri, al-Qaidas nuvarande ledare.

Fram till nyligen har IS utgjort ett minimalt hot mot västvärlden. De har lagt all kraft på att etablera ett islamskt kalifat i Mellanöstern.

Men med den kraftiga ökningen av återvändare har den bilden ändrats. Dessutom uppmanar IS nu muslimer att döda medborgare från länder som deltar i den USA-ledda koalition vars mål det är att krossa de militanta islamisterna.

– Döda den otrogne vare sig han är civil eller militär, sa IS talesman Abu Muhammad al-Adnani häromdagen.
IS har tagit konflikten mellan radikala islamister och västvärlden till en ny nivå.

Och på vägen dessutom uppmanat till mord på andra muslimer.

Det låter som IS skaffar sig fiender överallt och inte har ett koncept som är långsiktigt hållbart. Men innan de stoppats kan skräckupplevelserna bli många

 

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Karl Sigrelius
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB