Startsida / Inlägg

Kan samtal till Merkel lösa Löfvens problem?

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Kan ett samtal till Angela Merkel lösa Löfvens och Sveriges problem?

Tysklands förbundskansler har lång erfarenhet av att regera tillsammans med sin huvudmotståndare i syfte att hålla oönskade partier borta från inflytande.

När Tyskland höll val i september förra året blev det en stor personlig framgång för Merkel. Smolk i bägaren var att koalitionspartnern FDP missade spärren till förbundsdagen och kristdemokraterna saknade, om än knappt, egen majoritet.

En situation inte helt olik den som uppstått i Sverige efter gårdagens val.

Så hur gjorde Tyskland?

I det tyska valet fanns inget främlingsfientligt parti som klarade spärren. Däremot fick resterna av det gamla östtyska kommunistpartiet strax över tio procent. Die Linke spelar samma pariaroll i den tyska politiken som Sverigedemokraterna gör i den svenska.

För Merkel var det otänkbart att regera ihop med DDR-diktaturens förlängda arm. Samma sak för socialdemokraterna SPD som av ”renlighetsskäl” vägrar samarbeta med vänstern.

Lösningen blev att de två största partierna förenade sig och bildade en så kallad stor koalition som tillsammans har en fullständigt förkrossande majoritet i den tyska riksdagen. Detta trots att SPD:s kanslerkandidat under hela valrörelsen upprepade att han omöjligt kunde tänka sig att sitta i en stor koalition.

Redan dagen efter det tyska valet skrev jag en artikel där jag lite ställde frågan kan Merkel+SPD bli Löfven+Reinfeldt?

Spekulationen föranleddes av att opinionsmätningarna i Sverige redan för ett år sedan visade att det skulle bli mycket svårt att bilda en regering som fråntog SD rollen som vågmästare.

Om moderaterna och socialdemokraterna regerade ihop skulle Sverigedemokraterna effektivt stängas ute från allt inflytande. Löfven verkade inte helt främmande för en ”tysk lösning” när han på en pressträff idag beskrev läget som att ”Sverige har en helt ny politisk karta” med tillägget att ”landet måste styras”.

Ord som påminner om Merkels och SPD:s för ett år sedan.

Ändå är detta knappast alternativ nummer ett för Löfven med mindre än att ett nationellt krisläge uppstår.

Detta trots att framförallt Löfven men samtliga partier nu talar om vikten att ta ansvar för att styra landet utan att låta SD få något inflytande.

Att ta ansvar och se till att landet har en handlingskraftig regering angav både Merkel och SPD som huvudskäl till att de efter en lång valrörelse grävde ner stridsyxan och regerade ihop.

Tilläggas bör att Tyskland har en tradition av blocköverskridande regeringar. Merkel ledde en stor koalition med SPD åren 2005-2009 efter att jämt valresultat.

Tyska väljare ser generellt positivt på samarbete mellan de två största partierna. Det anses vara en garant för att politiken inte förs för långt till höger eller vänster.

Problemet i Sverige är att varken Löfven eller Reinfeldt kan sägas ha fått väljarnas mandat för att samarbeta med huvudfienden. Att ändå göra det innebär en stor politisk risk.

Att sitta i en koalition med Merkel har också visat sig kosta. SPD förlorade stort i valet 2009 efter att ha regerat tillsammans med Merkel. FDP hade nästan 15 procent av rösterna när de gick in i regering med kristdemokraterna men klarade inte ens spärren i det efterföljande valet.

Så frågan är om Löfven ens vågar ringa Merkel.

 

  • Tjänstgörande redaktör: Elliot Morseth Edvinsson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB