Startsida / Inlägg

USA försöker pressa Turkiet

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

USA tycker att Turkiet ska gå in med marktrupper för att rädda Kobane.

Turkiet tycker att USA ska bomba mer för att uppnå samma mål. Resultatet av oenigheten verkar bli att den kurdiska staden faller i Islamiska statens händer.

Kampen om Kobane visar vilka olika mål två av de viktigaste länderna i den USA-ledda koalitionen mot IS har.

USA anser inte att kampen mot IS går ut på att förhindra att olika städer faller i islamisternas händer. Den amerikanska strategin går ut på att långsiktigt förstöra Islamiska statens infrastruktur på marken, framförallt stoppa gruppens oljeexport som ger dem stora inkomster.

Turkiets är mest intresserat av att kurderna inte ska bli vinnare i kampen mot Islamiska staten.

President Tayyip Erdogan fruktar att PKK, de turkiska kurdernas väpnade styrkor som är terrorstämplade av både EU och USA, ska stärkas och därmed på nytt bli ett hot mot Turkiets centralregeringen. Han vill inte heller att de syriska kurderna, YPG, ska gå stärkta ur striden mot IS. De samarbetar nära med PKK och målet är en kurdisk stats där man delvis tar territorium från Turkiet.

Erdogan vill inte heller att koalitionens kamp mot Islamiska staten ska resultera i att Syriens diktator Bashar al-Assads chanser att sitta kvar ökar.

Det är därför som Turkiets är så extremt ovilliga att ingripa mot IS offensiv mot den kurdiska staden Kobane. Turkiet har inte skjutit ett enda skott över gränsen trots att man har rader av stridvagnar uppställda på sin sida. Däremot har flera kurder dödats i sammandrabbningar med turkisk polis när de demonstrerat mot att Turkiet hindrar dem från att föra över vapen och förnödenheter för att hjälpa sina kurdiska bröder i Kobane.

Mellan USA och Turkiet pågår ett kallt krig om vem som ska göra vad.

De senaste dagarna har tidningar som New York Times och Washington Post varit fyllda med artiklar där läckor från Obama-administrationen ondgör sig över att Turkiet inte gör mer trots att Kobane ligger precis vid den turkiska gränsen och det vore lätt för den turkiska armén att gå över och helt ändra maktbalansen i striderna.

Obama är uppenbarligen mycket irriterad på Turkiet men är samtidigt beroende av Nato-landet för att lyckas med sin strategi mot IS.

Turkiet å sin sidan tycker att om nu USA ser det som så viktigt att rädda Kobane så får de väl intensifiera bombningarna. Striderna om staden har pågått i snart en månad och det har funnits många tillfällen för amerikanskt stridsflyg att slå ut IS artilleri och stridsvagnar men den amerikanska militären har valt att avvakta till nu då det nästan är för sent.

Skälet är att man hellre vill koncentrera sig på mer strategiska mål som på sikt försvårar för Islamiska staten att upprätthålla kontroll över de stora områden man intagit i Irak och Syrien.

Här står USA inför ett val mellan symbolik och effektivitet.

Faller Kobane i Islamiska statens händer kommer det av omvärlden att betraktas som ett stort misslyckande för Obamas strategi mot IS och ännu en stor seger för de militanta islamisterna.

En seger som kommer att göra det ännu lättare för gruppen att rekrytera nya, hängivna krigare.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB