Startsida / Inlägg

Är Sarkozy på väg till presidentpalatset eller i fängelse?

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

När Nicolas Sarkozy förlorade presidentvalet för två år sedan var skälet att väjarna var dödströtta på hans ledarstil.

Att han nu lyckas göra comeback är en måttstock på krisen i fransk politik.

En comeback som för Sarkozy kan sluta i presidentpalatset eller i fängelse.

Efter fiaskot i presidentvalet 2012 borde det inte vara möjligt för den självupptagne Sarkozy att åter bli ledare för högerpartiet UMP.

Enligt alla valanalyser fanns det bara ett skäl till att den okarismatiske socialisten Francois Hollande lyckades besegra honom. Folk var så otroligt trötta på Sarkozys omättliga behov av att alltid synas i världspolitiken istället för att lösa Frankrikes verkliga problem.

De var trötta på hans sätt att försöka utnyttja giftermålet med popsångerskan Carla Bruni för politiska syften.

Även hans eget parti drog en lättnadens suck när Sarkozy efter valförlusten meddelade att han tänkte lämna fransk politik. I själva verket verkar Sarkozy hela tiden ha planerat för sin återkomst.

På lördag väljs UMP:s nya ledare. Opinionsmätningarna visar på en överväldigande seger för Sarkozy. Motståndarna Bruno LeMaire (jordbruksminister under Sarkozy) och Herve Mariton (parlamentariker) får 26 respektive 1 procent. Sarkozy ligger på över 70.

Det innebär inte per automatik att Sarkozy blir partiets presidentkandidat i valet 2017. Hans popularitet är fortfarande mycket låg. Bara 35 procent av fransmännen ser positivt på att Sarkozy återvänder till fransk politik. Två tredjedelar är negativa.

I kulisserna ruvar tidigare premiärministern Alain Juppe. Han utmanar inte Sarkozy om partiledareposten. Men UMP har lovat att hålla ett primärval 2016 om vem som ska bli partiets presidentkandidat. I dagens läge skulle Juppe förmodligen vinna en sådan omröstning. Man ska dock inte underskatta Sarkozy. Som partiledare kan han ta initiativ till att slopa förvalet.

I idrottstermer befinner sig fransk politik i en djup formsvacka. Hollande har de lägsta popularitetssiffror som uppmäts sedan mätningarna startade. Bara tolv procent av fransmännen tycker han gör ett bra jobb. Så katatsrofalt att han redan meddelat att han bara ställer upp till omval ifall arbetslösheten sjunker.

Näst sämsta popularitetssiffror som president genom tiderna har Sarkozy.

Ex-presidenten har även andra problem. Han figurerar i sex olika brottsutredningar som inbegriper mutor och korrutpion. Sarkozy har varit på flera polisförhör och möjligheten finns fortfarande att han när det är dags för presidentvalet tvingas krypa in i finkan istället.

Det finns onekligen massor av paralleller mellan Sarkozy och Italiens skandaliserade före detta ledare Silvio Berlusconi.

Politiskt har Sarkozy bestämt sig för att driva UMP högerut för att försöka fånga upp de missnöjda väljare som i Europavalet hoppade över till främlingsfientliga Nationella Fronten. Han har lovat att avskaffa den rätt som Hollande infört för homosexuella par att gifta sig. Han vill också göra inskränkningar i den fria rörligheten inom EU.

En aning deprimerande för både Sarkozy och andra att den kandidat som i nuläget är mest trolig att klara sig vidare till en andra omgång i presidentvalet är Marine Le Pen, ledare för Nationella Fronten.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB