Startsida / Inlägg

Nya varningslampor blinkar i världsekonomin

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Världen har fått en ny kris att oroa sig för.

Till Ebola, Islamiska staten, skuldkris och Ukraina kan nu läggas Japans recession.

När David Cameron larmar om ”blinkande röda lampor” i världsekonomin sätter han ord på den oro som många känner.

Storbritanniens premiärminister skrev sin debattartikel efter att ha deltagit i G 20:s (de största ekonomierna i världen) toppmöte i Australien.

Där varnar han för alltfler tecken som pekar mot att världen är på väg mot en ny ekonomisk kris. Instabilitet och osäkerhet i omvärlden gör att många av de tunga ekonomiska lokomotiven har saktat in.

– De röda varningsljusen blinkar än en gång på världsekonomins instrumentbräda, skriver Cameron.

Tyskland har knappt någon tillväxt alls. Hela eurozonen står och stampar. I Ryssland råder redan ekonomisk stagnation. Tillväxten i Kina har minskat rejält. Det finns ingen som på allvar driver på efterfrågan i världen.

Samma dag som Camerons debattartikel publiceras meddelar Japan att landets befinner sig i recession efter att ekonomin visat minustillväxt tre kvartal i rad.
Ännu en lampa som lyser rött.

Japan har under premiärminister Shinzo Abe försökt bryta den spiral av sjunkande priser och stagnation som landet befunnit sig i de senaste 20 åren. Detta har applåderats av världen och setts som ett bidrag till försöken att få fart på världsekonomin.

Därför är det oroande när det nu visar sig att Abenomics, som den nya ekonomiska politiken kallas, delvis fått rakt motsatt verkan.

Abe vill få japanerna att konsumera mera. Befolkningen har i många år stoppat pengarna i madrassen i tron att varorna ska bli ännu billigare nästa månad och därför bara handlat det allra nödvändigaste. På banken är det ingen idé att ha dem eftersom Japan under lång tid haft nollränta.

Den kraftiga stimulansen i ekonomin gav till en början resultat. I mitten av förra året såg det ut som Japans åter hade stadig tillväxt.

Men eftersom den japanska staten har ett gigantiskt budgetunderskott tog Abe en chans tidigare i år. Japan höjde momsen från 5 till 8 procent. Till en början såg chansningen ut att gå hem. Japanerna spenderade friskt alldeles innan momshöjningen. Men direkt efter stoppade de pengarna i madrassen igen och har inte plockat fram dem sedan dess.

Så istället för att åter bli ett draglok har Japan gått tillbaka till att vara ett problembarn i världsekonomin.

Att lägga till övriga.

Eurozonen är på nytt på väg mot recession. Cameron varnar för att en diet av höga statsskulder, låg tillväxt och hög arbetslöshet håller på att bli ett det normala tillståndet i Europa.

– Tillväxtländerna fungerade som ekonomisk motor när återhämtningen inleddes för några år sedan men nu börjar även de tappa fart, skriver Cameron.

Skälet till instabilitet och osäkerhet är flera. Ebolasmittan har förlamat ekonomierna i många länder i Afrika. Ukrainakrisen har lett till ekonomiska sanktioner mot Ryssland som svarat med egna mot USA och Europa. Islamiska statens framfart i Syrien och Irak har lett till minskad handel och färre investeringar i arabvärlden.

Olika bromseffekter som negativt drabbar det ekonomiska klimatet i stora delar av världen.

För att få fart på världsekonomin enades världens rikaste länder på G-20 mötet om att kraftigt stimulera sina ekonomier med statliga satsningar på infrastruktur. Något som helt går på tvärs mot den ekonomiska politiken i eurozonen där fokus ligger på att minska länderna statsskulder.

Förmodligen är det därför som dessa åtgärder inte är bindande. Lika med risk att det rinner ut i sanden.

Precis som verkar vara på väg att ske med Abenomics.

 

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB