Startsida / Inlägg

Seger för republikanerna kan bli dyrköpt

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Kongressvalet var tillfället då de amerikanska väljarna skulle straffa republikanerna.

Istället ser resultatet ut att bli total republikansk kontroll av kongressen.

Paradoxalt kan det visa bli en dyrköpt seger.

För ett år sedan skapade republikanerna kaos när de tvingade fram en stängning av den amerikanska statsapparaten i ett försök att i efterhand stoppa president Obamas sjukvårdsreform. En miljon amerikaner tvingades stanna hemma från sina jobb utan lön i två veckor. Världsekonomin stirrade ner i avgrunden.

Kongresspolitikerna tillhörde USA:s mest hatade och framförallt var det mot det republikanska partiet som vreden vände sig.

Vilket inte hindrar att samma republikaner leder i opinionsmätningarna inför kongressvalet imorgon. De kommer att ta representanthuset med stor marginal och det mesta talar för att de även tar hem den viktiga senaten.

Främsta skälet till vad som på ytan ser ut som en scenförändring är att många av dem som var allra argast på republikanerna inte röstar i kongressvalet där valdeltagandet bara ligger runt 40 procent. Rika vita är överrepresenterade bland dem som går till vallokalen och det är där republikanerna har sina mest trogna väljare.

Obama hamna i så fall i ett läge där han har en fientlig kongress emot sig.

Något som riskerar att förlama den politiska processen i Washington ännu mer. Redan i dag stiftar kongressen rekordfå nya lagar. Obamas vapen majoriteten är att lägga in sitt veto ifall republikanerna försöker driva igenom lagförslag som han ogillar.

För republikanerna är det givetvis en framgång om de kontrollerar kongressens båda kamrar. Men det höjer samtidigt förväntningarna på att det ska kunna åstadkomma konservativa, politiska reformer.

Så här långt har republikanernas strategi väldigt mycket varit att säga nej till i stort sett allt som Obama föreslår.
Misslyckas de driva egna reformer kan det slå tillbaka mot partiet i presidentvalet 2016. Kanske blir det då väljarna straffar dem istället.

Problemet för republikanerna är att partiet slits åt två håll.

En grupp vill att partiet ska röra sig mot mitten eftersom de anser att det bara är då som republikanerna har en chans att få en presidentkandidat i Vita huset.

Problemet är att den stora rörelsen är åt andra hållet, åt höger, med den ultrakonservativa falangen i Teapartyrörelsen som pådrivande kraft. De tongivande republikanerna blir allt mer värdekonservativa och tillväxtfientliga. De vill inte genomföra någon invandringsreform samtidigt som partiet måste få fler latinoväljare om de ska ha en chans i presidentvalet. De håller fast vid sitt motstånd mot aborter och homosexäktenskap samtidigt som fler och fler amerikaner blir modernare i sin syn på familjefrågor.

Så en framgång för de konservativa republikanerna i kongressvalet kan i slutändan bli en black om foten i presidentvalet.

Tar republikanerna över i senaten blir det mycket svårt för Obama att få igenom några politiska reformer under de dryga två år som återstår av hans ämbetsperiod. Han blir verkligen en ”lame duck”. Det innebär förmodligen att han kommer att koncentrera sig ännu mer på utrikespolitiken, ett av de områden där president kan styra utan att behöva bry sig så mycket om kongressen.

Ett mått på Obamas låga opinionssiffror är att han inte kampanjat för några demokratiska kandidater i delstater där det står och väger jämt mellan republikaner och demokrater. Demokraterna är helt enkelt rädda för att Obama ska sänka deras chanser.

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB