Startsida / Inlägg

Förbud stoppar inte jihadister

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Att det lagligt går att resa till Syrien och slåss för en terrororganisation, återvända till Sverige för att få läkarvård och sedan resa och strida igen är både upprörande och orimligt.

Men det är farligt att tro att förbud räcker för att stoppa terrorismen.

I dag avslutas Obamas möte i Washington för att motverka våldsbejakande extremism. Politiker och experter från över 60 länder har slagit sina kloka huvuden ihop för att hitta nya vägar att förhindra att unga människor förvandlas till mördarmaskiner.
Ingen förväntar sig någon magisk lösning som resultat av mötet. Främst handlar det om att utbyta information och erfarenheter.

Många andra länder höjer på ögonbrynen över vad de tycker är en slapp svensk terrorlagstiftning.

Som jagsjälv skrivit om flera gånger tidigare och som framgick av Svt:s Uppdrag granskning i går är det helt lagligt för svenskfödda ungdomar att resa till Syrien och slåss för islamiska staten eller någon annan terroristorganisation och sedan återvända hem utan att riskera några rättsliga åtgärder. Man kan tll och med få gratis vård för sina krigsskador.

En brittisk expert påpekade i programmet att Sverige tjänstgör som en slags garnison för IS-krigare där de kan få vård och vila sig innan de reser ner för att strida igen. En ofrivillig följd av bristande lagstiftning.

Ska man tro inrikesminister Anders Ygeman kommer dessa terrorresor inom ett år att vara olagliga.
Det är bra att den luckan i terrorlagstiftningen täpps till. Redan sedan tidigare är det olagligt att träna andra i terrorism.

Men det innebär inte att problemet därmed är löst.

I en rad länder i Europa är det redan olagligt att göra terrorresor. I Storbritannien har ett antal IS-anhängare dömts till fängelse när de återvänt från Syrien.

I flera länder har resande jihadister förlorat sitt medborgarskap.

Vilket inte hindrat andra från att strunta i lagen och resa ändå. Strömmen av jihadister från Europa till Syrien och Irak är större i dag än den varit någon gång tidigare. Minst 4 000 europeiska medborgare befinner sig i Mellanöstern i detta syfte.

Lagstiftning är ingen magisk formel för att få stopp på terrorismen.

Grundproblemet med resande terroristanhängare är den fara de utgör när de återvänder hem till Europa. Många av dem har radikaliserats ytterligare och fått träning i terrormetoder under sitt krigande och ingår vid hemkomsten i den relativt lilla grupp människor kapabla och kanske motiverade att utföra terrordåd.

Ett fängelsestraff vid hemkomsten tar visserligen bort dem från gatorna för en tid men utgör ingen garanti för att de inte agerar när de släpps ut. I fängelset finns dessutom risken att de radikaliseras ytterligare. Något som verkar ha skett med 22-åringen som utförde dåden i Köpenhamn.

En effektivare och viktigare åtgärd är att stoppa radikaliseringen innan den gått så långt att vanliga ungdomar förvandlas till terrorister. Givetvis lättare sagt än gjort.

I sitt tal till deltagarna vid terrormötet tryckte Obama på vikten av att presentera en motbild till IS budskap. Framförallt uppmanade han moderata muslimer att tydligare gå ut och tillbakavisa islamisternas version av islam.

Islamiska staten lägger ner oerhört mycket kraft och pengar på sin propaganda. De videor gruppen släpper på avrättningar och annat är proffsproduktioner. Budskapet är att det är coolt att vara jihadist.

Kanske skulle västvärlden lägga mer krut på att presentera ett motbudskap för de ungdomar som är i farozonen istället för att bara försöka stoppa IS med flygbombningar.

Lyckas man stoppa flödet av människor och pengar till IS så svälter man långsamt organisationen till döds.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB