Startsida / Inlägg

Från finansminister till flygande doktor

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Hamnade på ett seminarium med en ekonomisk världsstjärna.

Håret är på väg att växa ut i nacken även om det ännu inte nått en längd som kräver hästsvans.
Men den största förändringen är att Anders Borg gått från att sköta Sveriges ekonomi till att försöka bota världsekonomin.

Seminariet handlar om en ny rapport om Afrikanska utvecklingsbanken. En bank där ett antal länder, däribland Sverige, bidrar med kapital för att avhjälpa fattigdomen och få igång tillväxten i Afrika.

Rapporten riktar stark kritik mot hur banken fungerar. Man lånar ut för lite pengar, tar för få risker och tar alldeles för lång tid på sig för att bevilja lån.

– Att det ska ta 2,5 år för att bevilja ett lån är orimligt, säger Anders Borg när jag träffar honom efter seminariet. Jag tror det beror på överdriven byråkrati och ålderdomliga förhållningssätt bland många givarländerna som vill ha alltför mycket kontroll. Det måste bli mindre komplicerat.

– Afrika behöver enorma investeringar i vägar, broar, hamnar och annan infrastruktur om man verkligen ska få en kraftig reducering av fattigdomen. Här kan banken spela en viktig roll.

Trots finanskrisen i världen har Afrika visat upp hög tillväxt. Många experter menar att kontinenten nu är på väg att utvecklas och industrialiseras på samma sätt som övriga världen. Sydafrika och Nigeria är redan ekonomiska stormakter. Kan Anders Borg se några nya mirakelländer vid horisonten?

– Etiopien, Uganda, Rwanda och Tanzania har god tillväxt i sin jordbrukssektor. En hållbar tillväxt på sikt kräver att utvecklingen på landsbygden är drivande. I länder som Mocambique och Angola är det råvaror som står för tillväxten.

– Det är en spännande utveckling där ekonomierna dundrar fram på ett sätt som jag inte varit med om tidigare. Den är lite mer optimistisk än den krishantering man ofta får ägna mig åt som finansminister.

Anders Borg är numera en man med många järn i elden och världen som arbetsfält. Han ger Finlands regering råd. Han är ordförande i Global Financial System Initiative om framtidens finansmarknader, ett projekt som drivs av World Economic Forum. Han tillträder som vice ordförande i Kinnevik, är ledamot i Millicoms styrelse samt rådgivare åt banken Citigroup.
Kanske kan man jämföra det med en flygande läkare med den skillnaden att det är länders ekonomier som behöver botas.

Hur många uppdrag hinner du med?

Borg fyrar av sitt karakteristiska, breda leende.

– Det är en hektiskt tillvaro. Jag åker till London i morgon för att vara med på en konferens för Citigroups räkning där Henry Kissinger och Larry Summers också är talare och där vi ska prata just Greklandskris. Global finansiell ekonomi är vad jag är intresserad av. Tillväxt i länder där det spelar stor roll för fattigdomsbekämpning. De är väldigt spännande.

Greklands skulder fortsätter som en följetång. Kan Grekland vara kvar i euron?

– Grekland är i ett väldigt besvärligt läge. De har förbrukat mycket av det förtroende och den välvilja de hade när de gick in i den här processen. På sikt måste Greklands skulder skrivas ner men den grekiska regeringen måste bidra och vara en konstruktiv förhandlingspartner.

Sverige och ett antal andra länder har infört minusränta. Ser du någon fara för att Sverige och Europa ska hamna i ett läge liknande Japan med långvarig deflation och låg tillväxt?

– Jag är inte så orolig för svensk del. Däremot påverkas vi av väldigt låg inflation. Folk handlar online istället för i affärer. Det finns inget kostnadstryck i ekonomin. Därför tycker jag Riksbanken gör helt rätt som trycker ner räntorna.

Men är det inte förlorad strid från början när EU samtidigt lägger så stora resurser på att pressa ner euron?

– ECB har en mycket kraftig brandspruta och Riksbanken en liten hink. Det är en besvärlig situation. Riksbanken måste våga vara okonventionell. Den måste försvara vår konkurrenskraft så att inte jobben slås ut.

Ekonomer får allt svårare att hitta recept för att skapa jobb och påverka inflationen. Har dagens ekonomiska modeller spelat ut sin roll?

– Vi har en mycket hårdare global konkurrens i dag i kombination med en väldigt snabb teknisk omvandling. Sånt kan vara svårt att fånga i statistiken. Ekonomerna säger att de inte ser så stora effekter medan alla andra ser att det har stora effekter.

Hur är din nya tillvaro jämfört med att vara finansminister?

– Som finansminister kände jag varje dag att det jag gjorde var meningsfullt. Jag hade gärna fortsatt om vi inte hade förlorat valet. Men det jag gör nu är dynamiskt och spännande.

Kan vi få se dig komma tillbaka om det blir en borgerlig valseger i framtiden?

Borg skrattar igen.

– Den frågan får vi nog skjuta långt in i framtiden. Jag ska ägna mig åt den här verksamheten under den tid vi kan överblicka.

Nog låter det som dörren åtminstone står på halvglänt.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB