Startsida / Inlägg

Varför skriver Biden om historien?

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

När vicepresident Joe Biden plötsligt skriver om historien om hur det gick till när Usama bin Ladin dödades så finns det skäl att fråga sig varför.

Det kan det vara en del av hans förberedelser för att kasta sig in i kampen om att bli USA:s näste president.

Vid en demokratisk partisammankomst i januari 2012 sa Joe Biden enligt tv-kanalen CNN så här om sin uppfattning om att slå till mot bin Ladins gömställe.

– Mitt råd till presidenten var; gör det inte. Det var flera saker vi behövde göra för att vara säkra på att han (bin Laden) verkligen var där.

På ett möte under tisdagskvällen motsade Biden helt detta yttrande. Biden hävdar nu att hans råd till president Obama var att satsa på den riskfyllda operationen för att döda dåvarande al-Qaida ledaren Usama bin Ladin.

– Jag gav presidenten min åsikt, berättade Biden vid ett mötet i går. Jag tyckte han skulle göra det men att han skulle följa sin instinkt.

När en politiker skriver om historien brukar det finnas ett skäl. I Bidens fall är det troligen ännu en positionering inför en eventuell kandidatur för att bli demokraternas presidentkandidat 2016.

Detta underströks av att Biden på samma möte utan att nämna Hillary Clinton vid namn motsade hennes historieskrivning om vad som föregick den spektakulära räden mot bin Ladin. Biden hävdade att de enda som från början var helt för att slå till var CIA-chefen och försvarsministern. Detta trots att Hillary sagt att hon från början var för den riskfyllda räden.

Biden poängterade att Obama haft två utmärkta utrikesministrar men att när presidenten ville ha någon som talade med hans tunga så skickar han Biden.

– Alla statschefer vet att det jag säger kommer direkt från presidenten.

Vicepresidenten poängterade också sin nära relation med Obama genom att påpeka att de spenderar 4-7 timmar tillsammans varje dag. Han underströk ytterligare vilket förtroende Obama har för honom genom att avslöja att han kände till uppgifterna om var bin Ladin gömde sig redan ett år före räden.

Med bara några månader kvar till primärvalen är det lätt att tolka Bidens ord som ett sätt att bereda marken för sin kandidatur trots att han än så länge vägrat lämna något besked. Snart kan han inte vänta längre.

Normalt har en vicepresident ett försprång jämfört med övriga när det gäller att slåss om kandidaturen. Men Biden inser att han får det otroligt tufft mot Hillary vilket säkert är ett av huvudskälen till att han drar ut på beslutet.

Sedan den första tv-sända debatten mellan de demokratiska kandidaterna har Clinton ytterligare ökat sitt försprång i opinionen.

I de opinionsmätningar som görs är Biden ofta med trots att han ännu inte är en kandidat. Där ligger han trea efter Clinton och vänstermannen Sanders. Ganska rejält distanserad.

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB