Startsida / Inlägg

Putin ökar försprång till Obama

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Att Putin för tredje året i rad toppar listan över världens mäktigaste är kanske ingen jättesensation.

Mer anmärkningsvärt är att det är första gången sedan tidningen Forbes införde sin lista som USA:s president hamnar sämre än tvåa.

Man kan slå bort Forbes mäktigaste-lista som subjektiv och lättsam kuriosa. Ändå säger den en hel del om vår tid och hur maktförhållanden mellan stater och ämbeten skiftar.

Länge var det fullkomligt självklart att USA:s president ständigt toppade. Den som innehar ämbetet kallas fortfarande rutinmässigt för ”världens mäktigaste man”.

Men enligt den ansedda amerikanska affärstidningen ser verkligheten numera annorlunda ut.
Det är tredje året i rad som Rysslands Vladimir Putin toppar listan. På så vis har den förre KGB-spionen lyckats med sin ambition att återupprätta Ryssland som militär och politisk stormakt. Med sin annektering av Krim, invasion av östra Ukraina och militära ingripande i Syrien har Putin ritat om världskartan.

Han är utan tvivel den världsledare som tar för sig mest av alla, oavsett om det står i samklang med internationella regler och avtal eller inte.

I år blir Barack Obama dessutom detroniserad av en kvinna. Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer in som tvåa.

Hon har med stort lugn, eftertanke och skicklighet hanterat såväl eurokris, Greklandskris och flyktingkris. Ovanpå det har hon sett till att Putins ambitioner i Ukraina i viss mån hållits tillbaka utan att för den skull använda militära medel.

En del hade inte protesterat om hon hamnat på förstaplatsen. Merkel är den största och klokaste ledare Europa haft på decennier.

För USA måste det kännas pinsamt att Obama är förpassad till en tredjeplats. Ändå tror jag att Forbes lista speglar många människors allmänna uppfattning om vilka maktförhålladen som råder i världen.

Medan Putin framstår som stark och handlingskraftig med en klar och tydlig agenda så verkar Obama osäker och famlar både när det gäller Syrien, Afghanistan, Irak, Ukraina och Islamiska staten, IS. Aldrig tidigare, sedan kalla kriget, har en amerikansk president varit så ovillig att använda landets militära stryka för att uppnå sina mål.

Obama avslutade USA:s krig i Irak men tvingades motvilligt skicka tillbaka en mindre styrka i kampen mot IS. Han lämnar motvilligt kvar en liten styrka i Afghanistan för att inte talibanerna ska köra över regeringstrupperna. Han ingrepp högst motvilligt i Libyen när diktatorn Moammar Gaddafi var på väg att massakrera sin egen befolkning. Och först efter att Storbritannien och Frankrike visat vägen.

Han har helt vägrat blanda sig i kriget i Syrien. Och när han till slut var beredd att bomba diktatorn Assad efter att denne använt kemvapen så lät han sig övertalas av Putin att låta bli.

Därför ser många – inte minst i USA – Obama som svag.

Objektiv sett har givetvis en amerikansk president mer makt än en rysk. Både vad gäller inflytande i världen och militär slagkraft. Den amerikanska försvarsbudgeten är sex gånger större än den ryska. Om saker ställs på sin spets råder ingen tvekan om var den största makten ligger.

Medan jag är övertygad om att Putin är mycket nöjd med att toppa Forbes lista över världens mäktigaste är jag inte lika övertygad att Obama bryr sig om att han numera ramlat ner till tredje plats.

Ett av Obamas mål som president har varit att ändra bilden av amerikansk makt. Han vill inte att USA ständigt ska spela rollen som världspolis. Obama vill att andra länder ska ta ett större ansvar för tillståndet i världen. Han försöker desarmera internationella konflikter genom diplomati istället för att starta krig.

Ett exempel är uppgörelsen med mullorna i Teheran om att Iran inte ska försöka skaffa sig kärnvapen. Alternativet (som förespråkades av Israel och Saudiarabien) var att bomba Irans kärnanläggningar med risken för ännu ett storkrig i regionen.

Så kanske ska vi alla vara tacksamma för att Obama nöjer sig med att stå lite i skuggan och vissa något som för en amerikansk president nästan kan liknas vid ödmjukhet. Det kan man knappast anklaga Putin för.

 

Tio i topp på Forbes lista över världens mäktigaste personer:

1. Vladimir Putin, president, Ryssland (1)

2. Angela Merkel, förbundskansler, Tyskland (5)

3. Barack Obama, president, USA (2)

4. Påven Franciskus, Vatikanstaten (4)

5. Xi Jinping, president, Kina (3)

6. Bill Gates, miljardär biståndsstiftelse, USA (7)

7. Janet Yellen, riksbankschef, USA (6)

8. David Cameron, premiärminister Storbritannien (10)

9. Narendra Modi, premiärminister, Indien (15)

10. Larry Page, VD, Alphabet (grundare av Google) (9)

Källa: Forbes

 

 

 

 

 

 

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Jenny Åsell och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB