Startsida / Inlägg

Palin kan bli black om foten för Trump

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Sarah Palin kan möjligen hjälpa Donald Trump att bli partiets presidentkandidat.

Men hon kan stjälpa honom i en slutkamp mot Hillary Clinton.
I den stora världen är Sarah Palin stämplad som en blåst extrempolitiker efter sina många klavertramp som John McCains vicepresidentkandidat i valrörelsen 2008.
Men i delar av det republikanska partiet är hon fortfarande ett stort namn. Hon är den första namnkunniga politiker som ställer sig bakom någon av de republikanska presidentkandidaterna.
För Donald Trump är det en bra fångst i så motto att hon är en favorit hos de kristna högerväljarna i USA. En skara som den inte våldsamt religiöse Trump hittills inte lyckats charma i någon större utsträckning. Hon är dessutom väldigt populär i Iowa där valen till vem som ska bli partiets presidentkandidat inleds inom mindre än två veckor.
För närvarande leder Trumps främste konkurrent Ted Cruz i delstaten i Mellanvästern. Han är den av kandidaterna som normalt går hem mest hos de kristna högerväljarna. Cruz är garanterat besviken i dag. Inte bara för att Trump nu får hjälp av Palin att minska hans försprång utan också för att Palin i förra valet hjälpte Cruz att bli vald till senator i Texas.
Nu dumpar Palin Cruz till förmån för Trump. En såpoperastjärna som blev politiker får hjälp av en politiker som blev såpoperastjärna. För det kan man nästan kalla Palin efter hennes insatser i Fox News.
På kort sikt gynnar hennes stöd fastighetsmiljardären. Men på lång sikt kan hon bli en black om foten för honom precis som hon blev för John McCain. Palin är en av dessa politiker som stoltserar med en frapperande okunskap i en rad ämnen, inte minst utrikespolitiken. Hon låter munnen gå medan grodorna hoppar ut.
Även om det inte verkar bekomma hennes anhängare så stöter det bort de mer välutbildade väljarna inom partiet och inte minst högerväljare bland demokraterna. Mittenväljare som Trump måste kunna locka ifall han blir nominerad och ställs mot Hillary eller Sanders.
Trump är redan anti-etablissemangskandidaten. Om han får nomineringen behöver han inte en Palin vid sin sida för att betona det. Tvärtom kommer han att behöva någon som åtminstone har en halv fot i Washington D.C. för att kunna locka väljare som trots allt inte tycker att allt är skit med USA.
Nu tror jag inte Trump gör misstaget att göra Palin till sin vicepresidentkandidat ifall det blir aktuellt. Men bara det faktum att hon är ute och valtalar i hans namn kommer att sätta honom i klistret. Palin är ingen som går att regissera. Hon gör sin egen grej.

 • Tjänstgörande redaktörer: Joel Holmgren och Vilma Stockvall
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB