Startsida / Inlägg

Är IS på väg att tappa greppet?

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Pentagon hävdar att USA dödat 25 000 IS-krigare med sina bombningar. Samt slagit hårt mot terrororganisationens ekonomi.
IS förlorar stadigt delar av sitt territorium.
Frågan som inställer sig är: Är IS på väg att tappa greppet?
USA:s försvarshögkvarter hävdar att de genom sina bombningar reducerat Islamiska statens ”armé” till den lägsta numerären sedan gruppen sommaren 2014 överraskande på rekordfart intog stora delar av norra Irak och Syrien och bildade ett islamskt kalifat. IS antas nu enligt Pentagons uppskattning ha maximalt mellan 25 000 och 30 000 under vapen.
USA har sedan sensommaren 2014 bombat IS ställningar. New Yorks Times källor i Pentagon säger inte hur man kommer fram till siffran men hävdar att 25 000 IS-krigare dödats av den USA-ledda koalitionens bombningar. I så fall har man utplånat en hel armé. När IS ryckte fram för två år sedan gjorde CIA uppskattningen att man hade 30 000 man i uniform.
IS borde med andra ord vara förintat. Att de inte är det beror på ett ständigt tillflöde av nya rekryter från Europa, Mellanöstern och andra delar av världen. Rimligen måste många av dessa helt sakna stridserfarenhet.
Med trupper på marken borde det med andra ord vara en relativt enkelt match för den USA-ledda koalitionen att driva ut IS från Irak och Syrien. Men än så länge är de 66 nationerna i koalitionen bara beredda att attackera från luften.
Senaste tiden har IS tvingats retirera både från Ramadi i Irak, från Palmyra i Syrien och flera mindre städer. USA hävdar att IS förlorat 40 procent av sitt territorium i Irak och 20 procent av de delar man tidigare kontrollerat i Syrien.
Det låter dramatiskt men man ska komma ihåg att mycket av den mark IS intog sommaren 2014 var i det närmaste obebodd öken. Man håller fortfarande en miljonstad som Mosul i Irak.
Att förlora så många krigare som USA påstår är ett enormt avbräck för IS om det stämmer (det finns skäl att vara skeptisk mot de höga siffrorna). Även om Kalifatet är en stor magnet för muslimer runtom i världen så finns det en gräns för hur många som går att radikalisera så mycket att de är beredda att ge upp sina liv i Europa och på andra håll för att ta till vapen i Syrien.
Den årliga undersökningen Arab Youth Survey indikerar att IS tappar i stöd i regionen. Hälften av de unga (18-24 år) i Mellanöstern och Nordafrika ser IS som det största hotet mot utveckling i regionen. Året innan var det bara 37 procent.
Men samtidigt är det fortfarande nästan en av fem unga som inte ser IS som något hot.
USA har det senaste halvåret börjat bomba IS oljekällor och oljetransporter vilket man beräknar har minskat gruppens intäkter med en tredjedel. IS har tvingats halvera lönen till sina krigare men de får fortfarande betalt.
Pentagon har också bombat lokaler där IS förvarat kontanter vilket lett till att en okänd summa pengar gått upp i rök.
Dessutom har USA med riktade drönarattacker lyckats döda ett antal högt uppsatta personer inom IS, bland dem IS krigsminister Omar al-Shishani.
För president Obama är uppgifterna om den USA-ledda koalitionens framgångar välkomna. Hans strategi att långsamt mala ner IS har varit starkt ifrågasatt och är det fortfarande.
Islamiska statens ökade fokus på att genomföra terrorattacker i Europa kan vara ett sätt att slå tillbaka när man känner sig trängd på hemmaplan. I så fall tvingas Europa räkna med att uppleva fler terrorhandlingar.
Men även om det och ovan angivna exempel kan ses som ett svaghetstecken är IS inte på långa vägar besegrade Tvärtom verkar de satsa mer på att sprida sina tentakler till andra länder i regionen, bland anat Libyen, för att på så sätt utöka sin rekryteringsbas.

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB