Startsida / Inlägg

Därför är saudierna sura på Obama – och tvärtom

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

USA:s främsta mål i Mellanöstern är att krossa Islamiska staten.
En majoritet av IS-krigarna kommer från allianspartnern Saudiarabien.
Ett skäl till att det blev ett frostigt mottagande för Obama när han landade i Riyadh.
Timmarna innan president Obama anlände till Saudiarabiens huvudstad hade kung Salman varit på flygplatsen för att ta emot ledarna för Gulfstaterna. De ska alla träffa Obama på ett gemensamt möte.
Men när Obama klev ner från Airforce One hade kungen inte tid att möta honom utan skickade en underhuggare.
En tydlig signal på hur missnöjda saudierna är med att USA inte längre självklart backar upp det viktiga oljelandet. Främsta skälet är att USA inte längre är beroende av olja från Mellanöstern eftersom man numera producerar så mycket själva i form av skifferolja.
Men det finns också en politisk konflikt i botten som går tillbaka ända till terrordåden i New York den 11 september 2001. Av de 19 flygkaparna var 15 medborgare från Saudiarabien.
Ändå har USA aldrig offentliggjort 28 sidor ur den officiella 9/11-rapporten som tros behandla eventuella kopplingar mellan kaparna och kungadömets maktcirklar. I efterhand har det florerat uppgifter om att rika prinsar skulle ha gett Usama bin Ladin (som var saudier från en rik familj) hundratals miljoner dollar för att inte utföra några terrordåd på saudisk mark och därigenom indirekt finansierat al-Qaida ledarens terroraktiviteter riktade mot USA.

 

Nu vill den amerikanska kongressen anta en lag som ger anhöriga till offren från 11 septemberdåden rätt att stämma Saudiarabien. Något som fått Kungadömet att hota med att sälja av jättelika innehav i amerikanska värdepapper. Vilket sannolikt skulle få dem att rasa i värde.
Även när det gäller Islamiska staten är inte Obama övertygad om att saudierna verkligen gör vad de kan för att krossa terrorgruppen. Han har anklagat Gulfstaterna för att vara ”fripassagerare” och inte helhjärtat engagera sig i kampen.
I går avslöjades nya dokument som visar att en majoritet av IS rekryter kommer från Saudiarabien som uppenbarligen har ett stort internt problem med jihadister.
Men det är mer komplicerat än så.
Den form av islam, wahhabism, som den saudiska regimen försöker sprida över världen som den sanna islamska läran, är samma gren av islam som IS bekänner sig till. Vilket kan vara ett skäl till att det saudiska kungahuset initialt inte velat ta i med hårdhandskarna mot IS. Ett annat är att saudierna i ett tidigt skede i hemlighet stödde IS och andra jihadistiska sunnimuslimska grupper i Syrien med vapen för att motverka Irans inflytande.
Saudiarabien ingår i den USA-ledda koalitionen mot IS men har bortsett från några inledande bombningar gjort väldigt lite för att hejda IS framfart. Istället startade man ett krig mot de Iranstödda Houthirebellerna i Jemen.
Synen på Iran är kanske den största stridsfrågan mellan USA och Saudiarabien. Saudierna betraktar Iran som landets största fiende.
Genom uppgörelsen om Irans kärnenergiteknik har USA i praktiken öppnat vägen tillbaka in till värmen för Iran. Detta tycker Obama att saudierna ska hacka i sig och samsas med Iran om makten i Mellanöstern. En inställning som gör att Saudiarabien ifrågasätter om USA fortfarande är att betrakta som en allierad.
Den amerikanska agendan sammanfaller helt enkelt inte längre självklart med den saudiska. Det saudierna hoppas på är att Obamas efterträdare ska ha en annan inställning.

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Tobias Johannesson, Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB