Startsida / Inlägg

Krigen som väntar efter Mosuls befrielse

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

 

Mosul-Grupper

I dag håller de sams för att kasta ut Islamiska staten ur Mosul.

Men när staden är befriad väntar troligen nya krig mellan befriarna när undertryckta motsättningarna flyter upp till ytan.

Turkiet v Irak

Ordkriget mellan Irak och Turkiet ger en föraning om vad som kommer.
Iraks premiärminister Haider al-Abadi anklagar Turkiet för att vara en ockupationsmakt eftersom man stationerat trupper i Irak utan Bagdad-regeringens tillstånd. Vilket säger en del om hur landets territoriella integritet helt brutit samman.

Turkiets president Tayyip Erdogan svarar med förolämpningar om att al-Abadi inte är ”på samma nivå” som Erdogan. ”Inte av samma kvalitet”.

Al-Abadi är shiamuslim och Erdogan sunnimuslim. Bådas mål är att besegra IS i Mosul men de har helt olika uppfattningar om vad som ska hända efter det.

Al-Abadi vill utöka den shialedda centralregeringens inflytande i norra Irak som domineras av sunnimuslimer och kurder. De senare har redan bildat en egen de facto-stat men som formellt fortfarande är en del av Irak.

Turkiet v kurderna

Erdogan vill att de sunnimuslimer som i dag bor i Mosul ska bli kvar där. Dels vill han inte ha någon ny ström av mer än en miljon flyktingar till Turkiet, landet har redan 2,5 miljoner flyktingar från kriget i Syrien. Dels vill han försäkra sig om att inte kurderna ska kunna dra nytta av Mosuls befrielse och kanske på sikt bilda en stor kurdisk nation av delar av Turkiet, Syrien och Irak.

För Turkiet är PKK, den terrorstämplade kurdiska väpnade rörelsen som bland annat har baser i norra Irak, en större fiende och ett större hot än Islamiska staten. Däremot står man på god fot med de irakiska kurderna som styr i norra Irak. Det är dessa som bjudit in de turkiska trupperna att delta i offensiven mot Mosul.

rtx1jvwp-1

Sunni v shia

Den offensiven leds av Iraks armé som består av alla de tre etniska grupperna, sunni, shia och kurder. Vilket är ett av skälen till att armén åtminstone tidigare plågats av låg stridsmoral. I offensiven ingår också de kurdiska peshmergastyrkorna, shiamilisgrupper och turkiska soldater. De senare utan centralregeringens godkännande. Det finns en rimlig chans att de håller sams tills de med gemensamma krafter lyckats mota bort IS från Mosul. Därefter är risken överhängande att de istället vänder vapnen mot varandra.

Sunnimusilmerna känner sig förtryckta och missgynnade av den shialedda regeringen i Bagdad som har nära band till shiamuslimska Iran. Vilket är ett huvudskäl till att sunnigruppen IS kunde inta miljonstaden Mosul så snabbt för två år sedan. När Mosuls sunnis blir av med IS-bojorna vill de inte bli dominerade av shia som utgör 65 procent av Iraks befolkning.

När Irak tidigare tagit tillbaka städer som Falluja, Ramadi och Tikrit från IS har shiamilis anklagats för att ha genomfört massakrer på den sunnitiska civilbefolkningen. Det är skälet till att premiärminister al-Abadi lovat att shiamiliserna inte ska få gå in i Mosul, bara strida fram till stadsgränsen. Om detta förbud verkligen kommer att gälla i praktiken återstår att se.

Kurder v Iraks regering

Iraks kurder deltar i offensiven för att de vill bli av med IS men också för att de vill försäkra sig om att kunna behålla och gärna utöka sitt självstyre. Framförallt vill man inte ha någon inblandning i sin stat av en shialedd Bagdadregering stärkt av framgången att Mosul befriats.

I bakgrunden finns de regionala stormakterna Saudiarabien och Iran. Saudierna gör allt för att motverka att Iran ska stärka sin ställning när Mosul fallit. Iran har tack vare den shialedda regeringen i Bagdad ett stort inflytande i landet.

Resultat: Ett delat land?

En följd av motsättningarna kan bli att Irak med tiden sönderfaller i tre separata stater. Något som skulle skapa nya problem.

Få tror att offensiven kommer att sluta på annat sätt än att Islamiska staten besegras. Enda frågetecknet är hur blodigt det kommer att bli. Tänker IS slåss till sista man och ta med sig så många ur civilbefolkningen man kan eller kommer de att fly till Syrien och förstärka IS: ställningar runt kalifatets ”huvudstad” Raqqa? Ingen vet.

Irak har varit i krig sedan 2003 och även före det. Men att den fred som många vanliga människor längtar efter ska inträda efter att Mosuls befriats är mer en önskedröm än ett troligt scenario.

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Jennifer Snårbacka och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB