USA:s skamfläck blir kvar med Trump
avEfter 15 år är USA:s skamfläck fortfarande kvar.
Än värre är att om Donald Trump håller vad han lovat kommer han att på nytt sända misstänkta terrorister till fängelset på Guantanamo.
Världen kommer att protestera men kan inget göra.
När Barack Obama som sitt första beslut som president skrev på en order om att stänga Guantanamo inom ett år verkade denna skamfläck för det amerikanska rättssamhället vara historia.
Men trots att han gjort allt i sin makt har Obama inte lyckats hålla sitt löfte. En ohelig allians av republikanerna och demokrater har gått samman för att blockera alla pengar för att skapa ett högsäkerhetsfängelse på amerikansk mark för de misstänkta terroristerna. Kongressen har motsatt sig alla försök att föra över fångar från flottbasen på Kuba till det amerikanska fastlandet.
Obamas taktik har istället varit att försöka tömma lägret på fångar. I dag är det bara 55 fångar kvar av de 779 som suttit där sedan Obamas företrädare George W Bush öppnade lägret den 11 januari 2002 som ett svar på terrorattackerna den 11 september 2001.
Tömningen har varit möjlig genom att USA, framförallt via ekonomiska morötter, fått ett antal länder att ta emot de terrormisstänkta.
Grundproblemet med Guantanamo är att det enligt alla internationella rättsprinciper är olagligt. Människor som greps av USA i Afghanistan, Pakistan och anda länder runtom i världen fördes till Guantanamo och hölls där på obestämd tid utan att få någon rättegång och i många fall utan att få veta vad de var anklagade för.
Helt emot normala rättsprinciper.
Inledningsvis förekom dessutom tortyr och olika tortyrliknande metoder vid lägret i hopp om att den vägen kunna avslöja nya terrorplaner mot USA.
När jag besökte Guantanamo 2007 ägnade den amerikanska militären stor möda åt att försöka visa att de behandlade fångarna väl. De visade mig cellerna där det fanns en särskild hylla för Koranen och den gula konen som ställdes ut i korridoren vid bönestunden fem gånger per dag för att påminna vakterna om att gå extra tyst på metallgolvet.
Men det kunde inte skyla över att fångarna satt inlåsta i sina isoleringsceller dygnet runt, år ut och år in utan att få någon rättegång.
I efterhand visade sig att många av fångarna inte var de superfarliga terrorister som USA utpekade dem som. USA:s underrättelsetjänster misstänker att cirka 30 procent av de släppa ”återvänt till slagfältet”. Men om det beror på att de radikaliserats av den behandling de fått utstå i Guantanamo eller att de verkligen var terrorister från början är det ingen som säkert kan säga.
Guantanamo har varit en skamfläck för rättsstaten USA. En skamfläck som istället för att skydda USA och västvärlden från terrorism fungerat som en drivkraft för att rekrytera nya terrorister.
Att Obama misslyckades stänga lägret är ett stort nederlag men ett som det inte går att bara hålla honom ansvarig för.
Donald Trump har gett uttryck för en helt annan inställning. Under valrörelsen lovade han att åter fylla Guantanamo med terrormisstänkta. Han hävdade också att han tänkte återinföra tortyrmetoder som skendränkning och ”mycket värre saker än så”.
Inför sitt tillträde har Trump krävt att Obama ska upphöra med alla frisläppanden. Något den avgående presidenten vägrat. Tvärtom försöker han in i det sista att minska antalet fångar.
I senatsförhören i går med Trumps tilltänkte justitieminister Jeff Sessions sa denne att han stödjer ett fortsatt användande av Guantanamofängelset.
Så allt talar för att Trump verkligen gör allvar av sina planer att på nytt fylla fängelset. Sannolikt som en del av hans strategi mot Islamiska staten i Syrien.
Fylls Guantanamo igen av människor som hålls på obestämd tid utan rättegångar och dessutom utsätts för tortyr så kommer vreden mot USA åter att växa. Framförallt från muslimska länder. Men ett pånyttfött Guantanamo blir ett perfekt rekryteringsverktyg för Islamiska staten och al-Qaida även bland radikala islamister i Europa och USA och riskerar därmed att öka på terrorismen istället för att som tänkt avskräcka presumtiva våldsverkare.
Hård kritik kommer också att riktas mot Trump från USA:s allierade i Europa som alla fördömt Guantanamo och den rättsvidriga hantering som pågår där.
Men sannolikheten att Trump ska lyssna är liten. Europas ledare kan uttala kritik men det finns ingen som har makt att tvinga USA att stänga Guantanamo.