Home page / Post

”Folk kollar vad jag stoppar i kundvagnen”

by Sofie Strandberg

Hur ser en vanlig mat- och träningsdag ut för dig?

– Jag vaknar ungefär klockan sex och då dricker jag en smoothie gjord av ingefära, exotiska frukter och proteinpulver med vaniljsmak. Sedan tränar jag Ashtangayoga i ungefär 40 minuter, eller så springer jag sex kilometer. Till lunch äter äter jag till exempel kyckling med hummus och sallad och till middag kanske fisk med en god sås. Om jag äter mellanmål blir det någon frukt, en halv avokado eller nötter.

Vågar du beställa in något onyttigt som pizza när du äter på restaurang, eller känner du att du måste leva upp till ditt rykte?

– Jag är inte så förtjust i pizza, om jag var det skulle jag nog inte kunna jobba med det jag gör. Men visst är det så att folk kollar vad jag beställer på restaurang eller vad jag stoppar i kundvagnen. En gång fyllde jag en kundvagn med allt onyttigt jag kunde hitta, som färdiglagade hamburgare och pommes frites, inför ett uppdrag jag hade. Folk stirrade så mycket att jag nästan ville förklara mig, haha.

Fungerar så kallade ”unnar-dagar”, alltså att man går på strikt diet alla dagar utom en då man får äta vad man vill?

– För mig fungerar det inte, jag äter alltid mat som jag gillar. Men för vissa kanske det fungerar bättre, i slutändan handlar det om det totala kaloriintaget. Man förstör alltså inte en hel veckas bantning av att svulla en dag.

Vad tycker du om att en del äter väldigt lite mat om de ska festa för att kompensera för kalorierna i alkohol?

– Inte alls bra! De blir smällfulla genom att göra så och man kan inte bara se till kaloriintaget, man måste se helheten.

Varför blir många väldigt hungriga när de är bakfulla?

–  För att alkohol är fettlösande och det gör att blodsockret blir väldigt lågt dagen efter man har druckit. Det snabbaste sättet att göra hjärnan tillfredsställd då är att äta pizza, men det är inte bra för vikten.

Vad rekommenderar du i stället för pizza?

– Ta en promenad i friska luften och drick mycket vatten för att kompensera vätskebristen.

Är det farligt att träna när man är bakfull?

– Man ska inte överanstränga sig, men en promenad eller en lätt springtur är ingen fara.

Vad är ditt råd till den som vill komma i form lagom till sommaren?

– Sätt igång NU! På tre månader kan man göra underverk, men gå inte ut för hårt med träningen. Börja med en halvtimmes träning per dag och byt ut en onyttig sak mot ett nyttigt alternativ varje vecka.

Vad som anses nyttigt är så olika beroende på vilken diet man följer, vilken förespråkar du?

– Att man ska äta efter sin personlighetstyp. Kraftigt överviktiga personer har en annan kroppstyp så till dem skulle jag rekommendera mycket protein och lite kolhydrater. Men jag tror inte på strikt LCHF-kost med en massa fett och mjölkprodukter, det stannar upp effekten.

Snart är det påsk, vad ska man undvika på påskbordet?

– Godiset. Maten är bra om man äter lax, sill, lamm och ägg. Att ägg ökar kolesterolhalten är bara en myt, det är kolhydraterna som gör. Så visst kan du frossa i ägg.

 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Christoffer Glader och Jennifer Laxén
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Visiting Address: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org No: 556100-1123
 • VAT No: SE 556100-112301
 • Contact: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Customer service: tipsa@aftonbladet.se
 • Telephone: 08 725 20 00
 • FOLLOW US

© Aftonbladet Hierta AB