Startsida / Inlägg

Dåliga utredningar gav låg brottsuppklaring

av Joachim Kerpner

Polisen i Västmanland hade under 2010 problem med att förundersökningarna de levererade till åklagarna ibland inte var tillräckligt bra. Men det har blivit bättre sedan dess.

Så kan man sammanfatta min och fotografen Peter Wixtröms dag i Västmanland, där vi har besökt Västerås, Köping och Kungsör, för att försöka ta reda på varför uppklaringen av brott mot person samt stöld och rån var lägst i landet i Västmanland 2010.

Till höger här i bloggen kan du se tre filmer från vår Västmanlands-tripp. Här nedanför är kortversionen av innehållet i filmerna.

Vi träffade Åsa Hedin, informatör, Per Ågren, operativ chef, och Björn Wilhelmsson, chef för utrednings- och lagföringsenheten.

Först intervjuade vi Per Nichols, chef för Västerås åklagarkammare. Han menade att ett skäl till den låga brottsuppklaringen kan ha varit att polisens förundersökningar ibland var ofullständiga när de kom till åklagarna.

Sedan åkte vi vidare till Köping, där vi pratade med närpolischefen Sören Karlsson. Han beklagade de dåliga siffrorna, men menade att polisen just i Köping skötte sig bra.

Därefter träffade vi Björn Wilhelmsson, chef för utrednings- och lagföringsenheten vid Västmanlandspolisen (för dagen på konferens i Kungsör). Han höll med om att polisens förundersökningar ibland hade varit ofullständiga under 2010, men poängterade också att antalet brottsanmälningar i Västmanland är bland de högsta i landet.

Både Wilhelmsson och Nichols menade att polisen och åklagarna i Västmanland sedan 2010 har jobbat hårt på att gemensamt försöka se till så att förundersökningarna blir bättre, vilket de också har blivit.

Dessutom kan man konstatera att det är svårt att bara titta på ett enda år när man granskar brottsuppklaring.