Startsida / Inlägg

Nu drar vi i gång!

av Martin Ekelund

Hej.

För ett par veckor sedan frågade vi er läsare hur ni upplever att polisen sköter sitt arbete. Gensvaret har varit enormt! Vi har redan fått in över 300 tips. Många av dem från poliser som känner sig frustrerade.

Redaktionen samlad första dagen.

”Vi vänder ut- och in på oss själva ute på fältet. Ändå får vi bara kritik. Både från allmänheten och våra chefer”, säger en polis i yttre tjänst i Stockholmsområdet.

Något tycks vara allvarligt fel inom den svenska ordningsmakten.

2005 tjänstgjorde 17073 personer inom polisväsendet i Sverige. I dag är de 20398. En ökning med nästan 20 procent.
Samtidigt har de blivit allt sämre på att lösa brott. 2005 lyckades varje polis lösa i snitt 12 brott. Förra året var det nere i 10,9.
Trots att poliserna blivit fler ökar inte andelen lösta brott.

Vi tänker ta reda vad det beror på. Men vi behöver er hjälp.

De senaste dagarna har vi fått flera indikationer på att polisledningen gör allt för att putsa till statistiken för att försköna verkligheten. Nu vill vi veta exakt hur det går till. Berätta för oss!

Vi har också bestämt oss för att titta närmare på polisens utredningar vid grövre brott. De senaste åren har flera fall uppdagats där polisens misstag fått allvarliga konsekvenser. Har du en historia?

Martin Ekelund och Josefin Sköld kommer att arbeta som granskningens reportrar. Om du har ett tips eller något att berätta hör av dig till oss. Joachim Kerpner är projektets researcher med ansvar för att ta fram statistik och unikt material. Andreas Bardell är fotograf och bildredaktör. Han rör sig ute på fältet och sammanställer bildmaterial som kommer in via vår tipsportal.

Och, som alltid – granskningen sker helt öppet här på bloggen.
Var med och påverka!

//Josefin, Martin och Joachim.