Startsida / Inlägg

Oskyldiga anklagas när polisen jagar siffror

av Martin Ekelund

 

Höga polischefer uppmanar sina anställda att fuska.
Aftonbladet kan i dag visa dokument på hur polisen anklagar oskyldiga för att nå sina mål.
– Exemplet visar på en kultur inom polisen, säger polisforskare Stefan Holgersson.

Under två veckors tid har vi överösts med berättelser av poliser som vittnar om fusk med statistik och siffror. Nu kan vi presentera bevisen för att det förekommer.
Aftonbladet kan i dag visa hur Södertörnpolisens dåvarande krimchef Klas Beskow uppmanade sina medarbetare att skriva så kallade ”fuskfuppar”, ofullständiga förundersökningar, för att bättra på statistiken.
I ett protokoll från ett distriktsmöte på polishuset i Flemingsberg 2005 informerade Beskow att antalet fall som ska redovisas till åklagare måste öka med 15 procent.  Så här är hans strategi:
”I stället för att skicka ärenden på åtalsprövning är det bättre att ”slå på en förstasida” och delge och därefter skicka till åklagarmyndigheten”.

Det Beskow menar är alltså att poliser som inser att ett ärende sannolikt inte kommer att leda till åtal ändå ska skicka det till åklagaren som en förundersökning. Det ger en pinne i statistiken men innebär också att den misstänkte gärningsmannen delges misstanke om brott, även om polisen inte tror sig kunna styrka det.
– Jag minns inte det här mötet, men det låter väldigt märkligt. Så får det inte gå till, säger en mötesdeltagare.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Klas Beskow för en kommentar.

/Martin och Josefin