Startsida / Inlägg

Spelet bakom den mörkade rapporten

av Martin Ekelund

Professor Johannes Knutsson uppger att hans rapport om hur den svenska polisen använder sina resurser mörkades av Rikspolisstyrelsen.

– Vem sätter tilltro till rapporter som tas fram under de här formerna, säger  han.

Och det kan tyckas märkligt att det inom kort publiceras en studie av svensk polisverksamhet på polisuniversitetet i Norge. Särskilt när den kunde ha publicerats under Rikspolisstyrelsen, RPS.

Vad är det då RPS skulle kunna vilja dölja?

Johannes Knutsson och hans medförfattare, polisforskaren Stefan Holgersson, har tillsammans med fyra kollegor åkt runt i landet som tidsstudiemän och kartlagt vad polisen egentligen lägger sin tid på mellan 2006-2008. Av de tvåtusen studerade polistimmarna läggs 70 procent på polisstationen och i bilarna. Väldigt lite tid läggs på det som visat sig vara mest effektivt – patrullerande ute bland folk.

Överdirektör Maria Bredberg Pettersson. Foto: Peter Knutson

När Knutsson, i egenskap av uppföljningsansvarig på RPS, la fram underlaget till det som skulle bli den i dag publicerade rapporten var polisledningen inte intresserad. Överdirektör Maria Bredberg Pettersson sa nej.
– Det första beskedet jag fick var att våra namn förekom för ofta. Men det är ju inget argument.

Johannes Knutsson fortsatte kräva ett argument till varför man inte ville sammanställa materialet.

– Till sist sa överdirektören bara nej. ”Det räcker att jag säger nej”, sa hon. Så där säger man till obstinata treåringar, säger Knutsson.

Det råd med tre oberoende professorer som inrättats för att tillfrågas om konflikter som den här uppkom tillfrågades aldrig, enligt Knutsson.

När bråket inleddes hade Johannes Knutsson ett förordnande som ansvarig för uppföljning för verksamheten på Rikspolisstyrelsen. Ett förordnande som tog slut med konflikten.

– Jag hade ett förordnande på två år som löpte ut. Men att etablera den här tjänsten kräver tid och kunskap. Och det fanns en överenskommelse att jag skulle fortsätta i två år till. Men det som hände när de inte ville ta i den här undersökningen och jag krävde ett argument så blev jag avskriven.

– Det blev en ohållbar situation.

Johannes Knutsson och Stefan Holgersson sammanställde materialet på fritiden och publicerar det i stället inom kort på polishögskolan i Norge där Johannes Knutsson i dag har sin tjänst.

I dag är Knutsson starkt kritisk till Rikspolisstyrelsens agerande.

– Vem sätter tilltro till rapporter som tas fram under de här formerna.

Aftonbladet söker överdirektör Maria Bredberg Pettersson för kommentarer.

UPPDATERING:

Karl Wallin, kanslichef på Rikspolisstyrelsen, delar inte Johannes Knutssons uppfattning att rapporten har mörkats. Att den inte publicerades genom RPS förklarar han med att de aldrig hade beställt rapporten.

– När diskussionen uppstod så konstaterade vi att vi inte hade beställt den. Då fanns ingen anledning att efterfråga vad den innehöll heller, säger han.

I den funktion för utvärdering av polisens arbete, som Knutsson ledde, har det, enligt honom, tidigare publicerats rapporter som Rikspolisstyrelsen inte har beställt. Det handlar om två rapporter – en gällande narkotikaarbetet och en gällande våld i folksamlingar.

– Rapporten var heller inte en ekonomisk fråga. Och det konkurrerade inte ut andra projekt, säger Knutsson.

Maria Bredberg Pettersson håller inte med honom om att de två tidigare rapporterna inte varit beställda.

– I de fallen har det varit helt andra diskussioner och det har varit medvetna val, säger hon.

Varför tror du då att Johannes Knutsson känner sig censurerad?

– Det vill jag inte svara på. Hans utspel får stå för honom.
Kanslichef Karl Wallin är också kritisk till den bild rapporten målar upp.
– Sedan 2008 när den här rapporten avslutades har det hänt väldigt mycket inom svensk polis. Vi har fått fler poliser som företrädesvis arbetar i yttre tjänst. Vi har fått kvittens på att vi är mer närvarande ute bland folk. Och vi har åtgärder för ett effektivare avrapporteringssystem.