Startsida / Inlägg

Men vart tog alla poliserna vägen?

av Josefin Sköld
FOTO: Scanpix

Fler poliser var ett av den borgerliga alliansens starkaste kort i valrörelsen 2006. Fyra år senare, sommaren 2010 anställdes den 20000:e polisen i Sverige. I dagsläget är de ytterligare 400 fler. En ökning med nästan 20 procent, jämfört med 2006.

De senaste dagarna har jag pratat med ett tjugotal poliser från hela landet. Alla ställer samma fråga:

Vart tog de här poliserna vägen?

– Det sägs att vi har blivit fler, men jag har då inte märkt av det, säger en erfaren utredare inom Stockholmspolisen som jag, Josefin, och fotografen Andreas Bardell träffade i eftermiddags.

Han har till och med frågat sin chef, en av de högst ansvariga i distriktet. Inte heller han kände till var de extra poliserna tagit vägen eller vad de sysslade med.

En annan polis, som arbetar i Roslagen, berättar att distriktet anställt 90 fler poliser de senaste åren – men har samtidigt förlorat 40 poliser i yttre tjänst.

–  När folk ringer och vill ha hjälp kan vi oftast inte komma. Vi har inte tillräckligt med folk, helt enkelt. Vi hade verkligen behövt ta del av det där tillskottet – inte bli av med en massa folk, säger han.

En polis i Västmanland förstår inte heller var alla de nya poliserna tagit vägen. När regeringen 2006 beslutade att utöka polisstyrkan i Sverige fanns det 20 poliser som bevakade hela Västmanland och ryckte ut på larm. I dag är det 12.
– Ofta är de här vardagsärendena med inbrott och våld i relationer som man får prioritera ned. Man känner aldrig att hinner göra det man skulle vilja göra.

Flera poliser tror sig veta att Kut:en, Kriminalunderrättelsetjänsten, fått en stor del av resurserna.

Nu vill vi ha er hjälp att svara på frågan. Vart tog poliserna vägen?

/Josefin och Martin