Startsida / Inlägg

Ask: Vi är inte nöjda med polisens resultat

av Josefin Sköld

Regeringens miljonregn över svensk polis har pågått i sex år. Men även om poliserna blivit fler och fått större resurser löser de inte fler brott.

Vi fick femton minuter med justitieminister Beatrice Ask (M) som tog emot i ”Blå rummet” på justitiedepartementet i Stockholm på torsdagseftermiddagen.

– Det finns mycket kvar att göra. Mycket pekar åt rätt håll, men vi är inte nöjda. Har man gjort en så stor satsning som vi har gjort så vill man ha bättre resultat än vad vi ser hittills.

Nu kräver hon att Brottsförebyggande rådet ska granska hur polisen använt de extra pengarna. Rapporten ska vara inlämnad senast den 1 juni nästa år.

– Nu är ju inte er granskning någon vetenskaplig undersökning, men viktig ändå. Och i förhållande till de stora satsningar och de nya verktyg polisen har fått är det otroligt viktig med ett sakligt underlag. För det finns mer att förbättra, säger hon.

Ett av regeringens direktiv från 2006 var ”fler poliser på gatorna”. Och på pappret tycks fler poliser arbeta i yttre tjänst. Men larmrapporter från poliser över hela landet, bland annat Linköpings utryckningspolis, ger oss en annan verklighet där minimibemanning ute bland ordningspoliserna är mer regel än undantag.

– Det beror ju på hur man räknar, vad som är yttre tjänst och inte. Men likväl vill jag ha fler poliser ute på gatorna än vi har i dag, säger hon.

Jag berättar om de tusentals brottsoffer som kontaktat polisgranskningen. De beskriver i många fall utredningar som trots bevis och utpekade gärningsmän ändå skrivits av. När Polisgranskning uppmärksammat dessa ärenden har polisen erkänt att de gjort fel och öppnat utredningarna igen.

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt. Får man bra underlag att utreda ett brott ska det naturligtvis göras. Och man ska bli bättre på att själv ta in förstahandsinformation, göra förhör och annat. Det är klart att polisen ska pröva varje möjlighet att utreda ett brott och se till att lagföra den som är skyldig.

– Det här visar återigen hur viktigt att ställa krav och syna verksamheten. Medborgarna måste känna att om man anmäler ett ärende eller bidrar med information så ska det tas på allvar. Men kanske inte kan lösa varje brott för den skull, men man ska vara övertygad om att polisen gör sitt allra yttersta.

Gör de det då?

– I de allra flesta ärenden – ja. Och det är därför polisen har ett så högt förtroende. Men det finns, precis som ni visar, exemepel på ärenden som inte är tillräckligt bra.

Jag frågade också Beatrice Ask hur hon ser på kvantitativa mål, fuskande poliser och vad hon gör för att höja taket inom poliskåren. Se hela intervjun här.