Startsida / Inlägg

Sebastians misshandel – vad händer egentligen?

av Martin Ekelund
Sebastian, 20. Foto: ANDREAS BARDELL

Kommer ni ihåg Sebastian, 20, i Västerås? Han slogs blodig och lämnade uppgifter om de misstänkta gärningsmännen. Han hade även vittnen som hört dem erkänna vad de gjort. Ändå lades allt ner.

Vi har länge sökt åklagaren Theo Rydén som hade fallet. Vi ville ta reda på vad polisen egentligen gjorde i den här utredningen. Theo Rydén har varit på utbildning i nästan två veckor men i dag hörde han av sig men hade då inte hunnit sätta sig in i det här ärendet i detalj.

– Alla uppgifter som en målsägande lämnar de rotar man ju i. Det är oerhört generande och hemskt om någon känner sig förbisedd. Men exakt hur turerna har gått i detta kan jag inte säga, säger han.

Vi vet därför fortfarande inte om polisen förhörde de vittnen som hörde de två gärningsmännen skryta om vad de hade gjort. Det är också oklart om polisen höll förhör med de misstänkta.

Vi har i flera dagar skrivit om utredare som känner sig pressade att skriva av utredningar eller redovisa dem till åklagare utan att vidta några utredningsåtgärder. Finns det en risk att det är så även i det här fallet?
– Det jag kan säga med två år som åklagare bakom mig är att det är ett högt tempo. Men vår uppgift är att utreda brott. Och vi vänder på de stenar vi hittar. Om  jag någon gång kommer på att jag har missat något så kommer jag nog att begära avsked.

En av de personer som misstänks ligga bakom misshandeln mot Sebastian dömdes i januari i år till 100 timmars ungdomstjänst för rån och olovligt brukande. Misshandeln låg i samma ärende men ledde aldrig till åtal.

Förhoppningsvis kan vi reda ut exakt vad som hände i just Sebastians ärende längre fram.