Startsida / Inlägg

Barnfattigdom…

av Erik Nises

börjar bli en het politisk fråga i Sverige. För hur konstigt det än låter för oss som blivit påminda om hur bra vi har det hela livet så ökar andelen barn som är fattiga i landet.

Hur stort är då problemet?

TT skriver att Rädda Barnen i en undersökning som kom i våras visade att barnfattigdomen som stadigt minskat mellan 1997-2007 plötsligt ökade 2008 – från 209 000 till 220 000.

När siffrorna kom i februari sa Fredrik Reinfeldt att han såg allvarligt på problemet men framhöll att Rädda Barnen mäter ”relativ fattigdom” men det stämmer inte enligt Tapio Salonen på organisationen:

– Nej, det gör vi inte. De har inte förstått det här, säger han till TT.

Så här mäter RB barnfattigdom:

Myndigheterna mäter däremot fattigdomen i absoluta mått. Socialdepartementet mäter barnfattigdomen utifrån hur många som är beroende av försörjningsstöd. Då får man siffran 7 procent 2008, att jämföra med Rädda Barnens 11,5 procent. Men Socialstyrelsen konstaterar i en rapport att om man bara utgår från försörjningsstöd riskerar man att underskatta omfattningen av problemen.
Rädda Barnen lägger därför till ett mått, låg inkomststandard, som Statistiska centralbyrån (SCB) använder. Då fångar man även in alla dem som är berättigade till försörjningsstöd men som aldrig söker det.

Frågan håller nu på att bli ett politiskt slagträ.

I sitt linjetal när han valdes till partiordförande av S-kongressen pratade Håkan Juholt om att bekämpa barnfattigdomen. När riksdagen i går debatterade regeringens vårbudgetförslag upprepade Tommy Waidelich att barnfattigdomen är en akut fråga.

– Jag tror att det bästa man kan göra för att bekämpa barnfattigdomen i Sverige är jobbskatteavdraget, sa Anders Borg (fritt citerat ur minnet).

Det tror varken Juholt eller Waidelich på.

– Barnfattigdomen hör hemma i Reinfeldts Sverige men inte i Socialdemokraternas Sverige, sade Håkan Juholt i sitt tal på partikongressen.

Men historiskt stämmer inte detta påstående.

Ökningen 2007–2008 skedde från en nivå som var den lägsta sedan 1991. Under Göran Perssons regering 1997 var 432 000 barn klassade som fattiga, alltså mer än dubbelt så många som 2007, skriver TT.

– Jag önskar att jag i lugn och ro kunde få förklara detta för politikerna innan de rusar ut och skriver debattartiklar och slår varandra i huvudet med olika siffror, säger Tapio Salonen till TT.  Han är professor och ansvarar för det vetenskapliga arbetet bakom RB:s rapport.

Hur tror ni bloggläsare att man löser problemet?

/Erik Nises

  • Tjänstgörande redaktör: Petter J Larsson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB