Det är omval – vi drar till Göteborg
avValrörelsen 2011 är i full gång. Alltså omvalrörelsen. Det är nämligen så att valen till landstinget (eller regionen) i Västra Götaland och kommunalvalet i Örebro ska göras om på grund av att valet i september förra året inte gick rätt till, det har Valprövningsnämnden slagit fast. Om ni vill fördjupa er i vad som gick snett så hittar ni mer information om Västra Götaland här och om Örebro här.
Det felaktiga valresultatet har manifesterats lite olika i Örebro respeltive Västra Götaland. I Västra Götaland har Socialdemokraterna fortsatt att sitta i ledning efter att de tillsammans med de rödgröna och Sjukvårdspartiet knep en knapp majoritet. Här finns alltså chansen till ett politiskt maktskifte. I Örebro hoppas man få en politisk ledning över huvudtaget – där har man så länge löst situationen genom att alliansen och de rödgröna har turats om att hålla i taktpinnen i kommunstyrelsen.
Det här kan ju tyckas lite ointressant för er som inte bor i något av områdena som berörs. Men så är det inte. För det första finns det bara i Västra Götaland 1,2 miljoner röstberättigade till detta val. Det betyder att var åttonde svensk ska uttrycka sin politiska vilja. För det andra så har det hänt saker sedan förra valet. Det rödgröna sammarbetet har spruckit på riksplanet och Socialdemokraterna – Sveriges största parti – har bytt ledning. För Håkan Juholt kommer valresultatet naturligtvis att vara en viktig mätare på om han uppfattas som en förnyare och om han har återskapat något av det förtroende som Socialdemokraterna har tappat. Alliansen är så klart taggade inför en ny chans att återta makten över viktiga frågor som sjukvård, kollekivtrafik och kultur i den stora regionen. Det verkar dessutom som att det kan bli så.
Just nu är kampanjerna redan i full gång och att partierna storsatsar visar att även de förstår att det är viktigt. Flera av partiledarna har redan löst klippkort till Västsverige och Örebro och valstugorna står redan uppställda här och var.
När det gäller regionvalet i Västra Götaland finns 14 partier att rösta på – allt från mer eller mindre nazistiska ”Svenskarnas Parti” till de gamla klassikerna. Men även Piratpartiet och uppstickaren Vägval vill in i regionfullmäktige. Småpartier har ju en chans att bli mer betydelsefulla med lågt valdeltagande och i förra valet lyckades de rödgröna sitta kvar genom stöd från Sjukvårdspartiet.
Ett sådant här omval är naturligtvis även ett test på hur väl systemet med representativ demokrati fungerar. Politikernas legitimitet är naturligtvis helt avgängig hur många många som väljer att gå till valurnorna. I regionvalet i höstas (alltså det som nu ska göras om) var valdeltagandet över 80 procent. Då skulle man ju dessutom rösta till riksdagen och kommunen. Nu säger sig bara 37 procent av de röstberättigade vara helt säkra på att de kommer att masa sig iväg på valdagen. Hur legitim är den som får majoritet i ett val som majoriteten inte deltar i?
Det finns alltså många anledningar att hänga med i vad som händer och i läsarnas och demokratins tjänst kommer Aftonbladets samhällsredaktion att flytta till Göteborg redan på måndag. Själva valet hålls 15 maj.
/Erik Nises