Startsida / Inlägg

Vågar Reinfeldt säga åt kungen på skarpen om det behövs?

av Erik Nises

Aftonbladet har tidigare tagit hjälp av Olof Ruin, professor i statsvetenskap och konstitutionsexpert för att reda ut vem som egentligen granskar kungen. Svaret blev ingen.

Det finns i dag inget organ som kontinuerligt granskar att kungen uppfyller sin del av Torekovöverenskommelsen, eller ens sina arbetsuppgifter. Alltså riksdagen kan ju så klart byta statsskick. Men det är rejält krångligt eftersom det kräver en grundlagsändring (för att en svensk grundlag skall ändras krävs att två likalydande beslut fattas av riksdagen. Mellan de två besluten måste det dessutom ha hållits ett allmänt val).

Dessutom är det extremt få av kungens uppgifter som regleras av grundlagen. Förutom att vara med på konselj, riksdagens högtidliga öppnande och att vara ordförande i Utrikesnämnden kan han helt enkelt ligga på sofflocket resten av året utan att någon kan göra ett endaste dugg åt det. Och om han skulle börja uppträda på ett sätt som går i strid med Torekovöverenskommelsen eller på annat sätt uppträda olämpligt så ger lagen ingen riktig vägledning. Inte ens om han begår brott. 

Kungen kan nämligen heller inte granskas av rättsväsendet eftersom han har åtalsimmunitet (nästan – folkmord kan han faktiskt åka dit för enligt grundlagen). Det är en av anledningarna till att kungen kan överträda hastighetsbegränsningar med sin sportbil i sällskap av Säpopoliser.

Statsminister Fredrik Reinfeldt menade i dag att en del av den svenska konstitutionella monarkin är att han som regeringschef inte får kommentera eller utvärdera statschefen. Men det står faktiskt ingenstans i grundlagen. Olof Ruin menar till och med att det faktiskt är så att statsministern är den ende som möjligen kan fungera som någon sorts kontrollinstans om kungen någon gång (rent hypotetiskt) skulle missköta sig. 

– Det finns inga formella sanktioner. Det som händer, men det är en spekulation från min sida, är att statsministern säger: ”Ers majestät, det där var inte så klokt gjort”, säger Olof Ruin. 

I dag passade jag på att ta upp ämnet med statsministern:

Man vet att kungen i bland bryter mot lagen genom att köra för fort. Skulle du våga säga åt kungen på skarpen?

– Var lite noggrann med att Sverige är en konstitutionell monarki där kungen är statschef, det är instiftat i regeringsform och successionsordning vilket är grundlagar. Över detta förfogar Sveriges riksdag, både att bevara utveckla och förändra och jag uppfattar det inte som min roll att recensera eller kommentera statschefen, svarade Reinfeldt.

Jag tycker att det är ok att han duckar på frågan, den var ju lite slängig. Men det är ett intressant hypotetiskt resonemang. Tror ni att Reinfeldt skulle våga utnytja sin makt som folkvald regeringschef om Bernadotte som ärvt sin titel som statschef och varken kan granskas, dömas eller avskedas gör nåt dumt?

/Erik Nises

 • Tjänstgörande redaktörer: Erik Melin och Anna-Cajsa Torkelsson
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB