Startsida / Inlägg

Vad vet Juholt och varför tiger Reinfeldt?

av Erik Nises

I den här äldre bloggposten skrev vi om Svenska Dagbladets avslöjande om CIA-agenter som opererat olagligt på svensk mark. Kort efter avslöjandet krävde Håkan Juholt att bli informerad om händelsen. När han kom ut från Utrikesnämndens sammanträdde i Lovisa Ulrikas matsal på Stockohlms slott i dag sa han att han inte behövde någon mer information i ärendet.

– Jag vill inte på något sätt kommentera vad som sagts i Utrikesnämnden, men jag har inga krav på ytterligare information i frågan.

När han fick en rak fråga om han informerats av regeringen blev svaret:

– Ja.

Alright, då tycker sig alltså Juholt ha tillräcklig information. Men räcker det med att sossarna vet eller bör befolkningen också få klarhet i denna händelse?

Jo, det tycker Juholt. Men det är Reinfeldts sak att sköta. 

– Jag tycker regeringen ska ge information till allmänheten, det är regeringens sak att informera i ett sådant här ärende.

Det kan man ju tycka att han har rätt i men nu kommer det märkliga. Fredrik Reinfeldt fick frågan om vad som händer i fallet och svarade så här (VARNING LÅNGT OCH SVÅRBEGRIPLIGT CITAT):

– Jag har angivit att jag inte i detalj har kunskaper i det ärendet och noterat att ansvarig myndighet har vare sig bekräftat eller dementerat. Jag har också kunnat konstatera att det har inte, till varken utrikesministern eller UD, framförts från ansvarig myndighet några önskemål om någon diplomatisk reaktion eller erinran. Men det behöver inte innebära att det inte har funnits information eller att någonting har hänt, det behöver bara återspegla hur man har bedömt i olika ansvarsdelar av vårt system magnituden av det påstådda.

Det är inte helt lätt att förstå vad statsministern menar. 

Han får frågan om det kommer att hända något mer i ärendet och svarar då så här:

– Alltså givet att det inte har framställts något önskemål om någon form av diplomatisk erinran så är det därmed inte ett ärende för regeringen. 

Hur ska vi nu tolka detta?

Håkan Juholt kan förstås bara stå och hitta på att han fått någon tillfredsställande information om händelsen. Men talar han sanning så har Reinfeldt bestämt sig för att det räcker att informera Juholt när Sverige drabbas av olovliga intrång från främmande makt. Vi andra får leva i ovisshet.

Men å andra sidan, om Juholt tycker att regeringen bör informera svenska folket om CIA-agenterna, kan han väl lika gärna göra det själv. Han som vet så mycket.

/Erik Nises

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jenny Åsell, Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB