Startsida / Inlägg

M tappar biträdande partisekreterare – inte överens med Kent Persson

av Elisabeth Marmorstein, reporter

Moderaternas biträdande partisekreterare Gunilla Sjöberg har sagt upp sig. Skälet – en konflikt med Kent Persson om partiets framtid.
–  Han och jag har olika uppfattningar om hur vägen framåt ser ut och då tar jag konsekvenserna av det och har sagt upp mig, säger hon.

Gunilla Sjöberg är en riktig trotjänare i Moderaterna med 23 år i partiets tjänst bakom sig. Bland annat har hon skött partiets viktiga opinionsmätningar. När Sofia Arkelsten blev partisekreterare 2010 fick M för första gången en biträdande partisekreterare i Sjöberg. Tanken var att hon skulle ansvara för fältorganisationen ute i landet och Arkelsten sköta politikutvecklingen.

Men den strukturen har inte fallit den nye partisekreteraren Kent Persson på läppen. Med sin bakgrund som kommunpolitiker ville han själv hålla i kontakterna med partiets lokala företrädare. Därmed försvann behovet av en biträdande partisekreterare.
– Min roll har förändrats sedan vi bytte partisekreterare, säger Gunilla Sjöberg.
Moderaterna har förlorat flera nyckelpersoner på senare tid men Gunilla Sjöberg vill inte spekulera i hur det påverkar partiet på sikt.
– Det får andra ge en bild av. Jag kan bara prata om varför jag har bestämt mig för att göra något annat.

Enligt uppgift till Politkerkollen har Sjöberg och Persson också varit oense om ekonomin. 2011 hade partiet ett resultat på 16 miljoner kronor. I år har man budgeterat för två miljoner, som dock riskerar att bli noll innan året är slut. En förklaring är nya dyra rekryteringar, bland annat av Per Schlingmann som chefsstrateg, en förändring som inte var budgeterad för.

I ett brev till partiorganisationen som Politikerkollen tagit del av summerar Gunilla Sjöberg sina år i Moderaterna. Hon skriver bland annat:

”När jag i oktober 2010 utsågs till biträdande partisekreterare var det en roll som gjorde det möjligt för mig att arbeta för att skapa en helhetssyn i organisationen, att få bort ”vi och dom”-tänkandet, riva revir, decentralisera beslutsfattandet och effektivisera arbetsformerna. Rollen gav mig möjlighet att initiera en lokal och regional politikutveckling på bredden, något jag är övertygad om är nödvändigt för att minska röstsplittringen.

Nu väljer jag att välja lämna partipolitiken och ser fram mot nya utmaningar. Det finns flera intressanta spår att välja mellan. Väldigt mycket av det jag lärt mig under dessa år har jag lärt mig i tillsammans med fantastiska kollegor, alla förtroendevalda runt om i hela landet, som jag mött och blivit inspirerad på konferenser, stämmor och föreningsmöten. Så tack allesammans för ett berikande och givande samarbete! Det har varit mycket skoj och kul genom åren, många av oss har hunnit dela både bittra valförluster och svindlande framgångar.

När jag nu säger tack och hej, så säger jag också: glöm aldrig bort varför valsegrar är viktiga. Vi engagerar oss politiskt för att vi vill utveckla och förbättra Sverige. Vi tror på frihet och vi tror på människan.”

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Lisa Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB