Startsida / Inlägg

Vädergudarnas politiska inspel – Löfven strandad

av Pär Karlsson
Foto: PONTUS ORRE

Att det snöat kraftigt i delar av Sverige kommer knappast som någon nyhet. Men vädergudarnas påverkan på den svenska politiken kanske kommer som en överraskning för de flesta. Hundratusentals svenskar har den senaste tiden haft svårt att ta sig till jobbet. Samtidigt har en drös människor fått se sina flyg ställas in.

En av dem är S-ledaren Stefan Löfven. I går tvingades han inte bara konstatera att hans parti backat med 2,5 procentenheter i SCB:s stora mätning. Han fick också se sin resa till Berlin gå om intet. Där skulle Löfven träffa och tala inför fackförbundet IG Metall, som är ett av Europas mäktigaste industriförbund. Löfven känner organisationen väl då han tidigare var ordförande för den svenska motsvarigheten, IF Metall.

För folkhälsominister Maria Larsson (KD) gick det bättre. Hennes resa till Bryssel blev förvisso uppskjuten från i går till i dag, men hon kom i alla fall i väg. Larsson ska på sin resa bland annat träffa den nya EU-kommissionären Tonio Borg, som har ansvar för hälsofrågor.

Mötet ska till stor del handla om det förslag till nytt tobaksdirektiv som EU-kommissionen ska anta inom de närmsta veckorna. En inte så vild gissning blir att de kommer prata en hel del om snus.

/Pär Karlsson

 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning och Elin Wieslander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB